Vouw kleren op z'n Japans dan heb je meer ruimte over in je koffer en kledingkast

door Skip

31 Augustus 2023

Vouw kleren op z'n Japans dan heb je meer ruimte over in je koffer en kledingkast
Advertisement

Je koffer meenemen op reis: 't is een dilemma voor velen. Je moet plek zien te vinden voor al die dingen die je graag wilt meenemen zonder de gewichtslimiet te overschrijden. 't Is gewoon altijd een uitdaging. In je kledingkast ruimte maken voor alles wat je nodig hebt, op een nette manier betekent dat je slim moet leven en nooit moet zwichten voor de impuls om alles maar gewoon zonder omkijken in de kast te kwakken.

Er zijn echter maniertjes om alles netjes en geordend op te bergen, zodanig dat je kleding netjes blijft en er veel ruimte overblijft voor andere spullen. Een zo'n manier is een Japanse aanpak die zeer populair is geworden op de verschillende socials. Elke keer als die berg kleding maar hoger en hoger wordt is het dus de moeite waard om weer even te kijken hoe het nou ook al weer zat met die Japanse manier van opvouwen.

Advertisement
Creativo/YouTube

Creativo/YouTube

Wat je bij deze truc eigenlijk doet is elk kledingstuk zo opvouwen dat het een rolletje wordt, een cylinder of een welhaast een blokje afhankelijk van de grootte van het kledingstuk en het type stof.

Om te beginnen moet je over een platte ondergrond beschikken die je hebt vrijgemaakt. Dat kan een bed zijn of een tafel. Hier leg je het kledingstuk op, bijvoorbeeld een t-shirt. Trek de stof eerst goed uit elkaar om zo elke vouw eruit te krijgen. Dan kom je niet voor lelijke verrassingen te staan wanneer je het t-shirt pakt uit je kast, lade of koffer of waar dan ook vandaan.

Pak de zijkanten van het kledingstuk vast en vouw die naar binnen toe, naar het midden. Eerst de ene zijkant dan de andere. Als het goed is heb je nu een rechthoek zonder dat de mouwtjes er nog uitsteken. De truc is eigenlijk om bij elk kledingstuk alle delen die uitsteken te pakken en zo in laagjes naar binnen op te vouwen dat je uiteindelijk een regelmatige vorm overhoudt zoals in dit geval een rechthoek. Dus als je een cappuchon hebt of veters, of mouwtjes die uitsteken, vouw ze naar binnen toe en spreid/verdeel de lagen kledingstof zoveel mogelijk dat de uiteindelijke rechthoek die je overhoudt, niet te groot en te dik wordt.

Als je je vierkant hebt hoef je het nu alleen nog maar op te rollen, beginnend bij het kortste uiteinde dat je oprolt naar het andere uiteinde. Wat je overhoudt is een stevige, maar nog altijd compacte rol. En je zal zien als je ze strak naast elkaar legt in de koffer of lade, dat er automatisch ruimte overblijft voor andere dingen. Als je met deze kledingkubussen een hele kast wil gaan vullen dan is het wellicht beter en aangenamer om alles te groeperen in aparte mandjes voor wat meer orde.

Dit gaat een automatische handeling worden die je veel gedoe gaat besparen!

Advertisement