Geen besluiteloosheid bij het inpakken: probeer de 5-4-3-2-1 methode

door Natasja

15 Juni 2023

Geen besluiteloosheid bij het inpakken: probeer de 5-4-3-2-1 methode
Advertisement

Reizen is een van de grootste geneugten van het leven, maar hoe ongerust word je als je tetris moet spelen met de dingen die je mee moet nemen op reis om je bagagelimiet niet te overschrijden. Het compromis vinden tussen jezelf voorzien van alles wat je nodig hebt op reis, maar ook ruimte overlaten voor een paar aankopen om mee terug te nemen, en dat alles zonder veel geld te moeten betalen voor extra bagage is echt een moeilijke puzzel om op te lossen.

Dus waarom zou je het probleem niet uit de weg ruimen en alleen het hoognodige meenemen? Zeker, dat is wat we gedwongen zijn te doen, maar dan kunnen we op het moment van extreme selectie fouten maken waar we spijt van krijgen als we eenmaal ver van huis zijn en iets wat we nodig zouden hebben gehad, niet hebben. De oplossing? Het zou kunnen om een methode te proberen die bijna wetenschappelijk lijkt: de methode die '5-4-3-2-1' wordt genoemd.

Advertisement
Timur Weber/Pexels

Timur Weber/Pexels

Het is geen rebus, zelfs geen aftelling, maar een effectief geheugensteuntje om de ideale (of op zijn minst aanbevolen) hoeveelheden te onthouden van verschillende categorieën kleding en accessoires die meestal van pas komen als je op vakantie gaat.

Specifiek hebben deze gouden reisverhoudingen betrekking op:

  • 5 bovenstukken: of het nu truien, T-shirts, tanktops of andere zijn, hangt af van het soort reis dat je maakt, waar, wanneer.
  • 4 broeken/rokken: deze passen ook bij de bovenstukken, qua stijl en gebruik.
  • 3 jurken - of misschien jumpsuits, of in ieder geval één-stukkledingstukken; 3 paar schoenen (dat kunnen er ook maar twee zijn)
  • 2 badpakken of bikini's (die misschien vervangen kunnen worden door andere uitrusting voor specifieke sportactiviteiten, als je niet naar het strand gaat maar wel actief wilt zijn); en 2 tassen (groter en kleiner, of één die een stijlvol alternatief zou zijn voor de rugzak die we al dragen op reis... Kortom, we spelen naar hartenlust op deze kaart)
  • 1 horloge, 1 hoed of pet, 1 zonnebril: met accessoires moet je gewoon de meest veelzijdige en universele vinden, zodat je je geen zorgen hoeft te maken of je wel iets bij elkaar vindt of kwijtraakt.

Bij nader inzien heb je met zo'n lijst echt heel veel bij je, voor heel veel verschillende gelegenheden: het kan zelfs genoeg zijn voor een vakantie van 2 of 3 weken, als je de mogelijkheid hebt om af en toe een paar kledingstukken te wassen zonder al te veel zorgen! Als de kledingstukken gemaakt zijn van niet al te zware en dikke stoffen, met de verschillende vouw- (en rol-) systemen van elk van hen, zullen ze uiteindelijk heel weinig ruimte innemen, en je kunt het zelfs nog meer verminderen als je vacuümzakken gebruikt (er zijn er die je gewoon met de hand kunt knijpen, zonder dat je een stofzuiger hoeft te gebruiken).

Nog een voordeel van deze methode? Het zal ook makkelijker zijn om de lijst te controleren als je weer inpakt om naar huis te gaan, zonder bang te hoeven zijn dat je iets vergeet in het hotel. Wat vind je, ga je het proberen?

Advertisement