Onderkant van je koekenpannen verbrand? Los het op met een plastic zak

door Skip

27 Augustus 2023

Onderkant van je koekenpannen verbrand? Los het op met een plastic zak
Advertisement

Ook keukengerei van de hoogste kwaliteit kan gaandeweg kapotgaan gedurende het gebruik. Door krassen, aanbranden en aangekoekt eten kan je pan kapotgaan, soms zelf definitief. Is dit het geval dan kan je de pannen nog met de hand afwassen met specifieke reinigingsmiddelen. Maar vaak kan je zelfs met de meest zorgvuldige schoonmaakbeurt niet het gewenste effect sorteren en blijven er sporen van vuilresten of brandplekken achter in pannen.

Voordat je de koekenpannen bij het vuilnis zet kan je echter verschillende oplossingen op natuurbasis proberen om deze sporen weg te krijgen. Een van deze hele handige trucs is bekend onder hen die expert zijn in het thuis schoonmaken. Het enige wat je nodig hebt is een plastic zak en nog wat andere simpele producten waarmee je pannen weer zullen glimmen en blinken.

Hieronder bieden wij je het stappenplan stap voor stap aan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om de aangekoekte resten en brandplekken aan de buitenkant van je pan te verwijderen heb je maar een paar simpele dingen nodig:

  • een plastic zak;
  • een fles cola;
  • baking soda;
  • zout;
  • afwasmiddel.

Het eerste wat je moet doen is een kopje cola in een bakje of schaaltje doen en dit vermengen met baking soda. Hierna voeg je dan twee eetlepels afwasmiddel toe en een eetlepel zout. Meng dit goed zodanig totdat je een gelijkmatig mengsel hebt. Doe dit mengsel dan in een fles waarvan de dop een gaatje heeft.

Plaats nu je pan in de plastic zak en giet er het mengsel in. Doe de zak dicht en laat dit minstens een uur lang liggen voordat je de zak opnieuw opent. Je zal zien dat het vuil en de aangekoekte resten volledig los zijn geraakt. Door de onderkant van de pan te schuren met een schuursponsje of een staalspons krijg je hem weer glimmend alsof hij nieuw was.

Maar de plasticzaktruc is niet de enige natuurlijke oplossing die je gaat helpen bij het verwijderen van aangekoekte resten uit pannen. Er zijn nog twee trucs in het bijzonder die heel handig zijn hiervoor, namelijk:

  • baking soda en azijn:draai de pan om en bedek hem met baking soda. Hierboven leg je absorberend keukenpapier op. Voeg dan een lepel azijn toe en laat dit even zijn gang gaan voordat je de pan gaat schrobben. Het vuil komt er meteen van af.
  • grof zout en aluminiumfolie: bestrooi je pan met zout en wrijf er dan overheen met aluminiumfolie waarvan je een een propje hebt gemaakt. Na een paar minuten verdwijnt het vuil en de aangekoekte resten.

Heb jij al je koekenpannen gepakt die schoon moeten worden gemaakt?

Advertisement