5 handige adviezen om bleek zo te gebruiken in de wasmachine dat je wasgoed intact blijft

door Skip

25 Augustus 2023

5 handige adviezen om bleek zo te gebruiken in de wasmachine dat je wasgoed intact blijft
Advertisement

Bleek of natriumhypochloriet is een substantie die een sterk oxiderende, lees destructieve uitwerking heeft. Dit maakt het niet alleen uiterst geschikt om oppervlakken en textiel mee te reinigen en ontsmetten, ook kan wasgoed ermee worden gebleekt en van vlekken worden ontdaan. Juist door deze sterk oxiderende werking is bleek erg bijtend voor textiel en oppervlakken en vreet het zelfs staal aan wanneer het herhaaldelijk en in te hoge dosering gebruikt wordt. Om die reden zou het met grote voorzichtigheid gebruikt moeten worden om geen schade te veroorzaken. Belangrijk is overigens om te onthouden dat bleek nooit vermengd mag worden met ammoniak of zoutzuur, want uit de hieruit volgende reactie komen giftige chemische verbindingen vrij.

Er is ook een delicaat bleekmiddel in de handel verkrijgbaar wat echter een totaal ander product is. Deze bleekmiddelen bevatten waterstofperoxide dat veel vriendelijker is voor oppervlakken en textiel al is een zekere zorgvuldigheid in het gebruik wel noodzakelijk.

Is een bleekmiddel dan in de wasmachine te gebruiken zonder dat je hoeft te vrezen voor je wasgoed? Laten we daar samen achter komen.

Creativo

Creativo

Op de eerste plaats is het belangrijk om te verduidelijken dat je bleek beter in de voorwas kan gebruiken. Dit om ervoor te zorgen dat er geen te langdurig contact bestaat tussen bleek en je textiel, dit kan namelijk kapotgaan als dit wel het geval is. Als het kan is het wenselijk om handmatig voor te behandelen. Dit doe je door bleek te verdunnen in een grote kom water, waarin je de kleding waar vlekken uit moeten, enkele minuten in laat zitten. Je kan de bleek echter ook in de wasmachine doen, sommige modellen hebben zelfs een speciaal vakje ervoor, maar bij andere modellen doe je het in het bakje van de voorwas met symbool "I". Het mag in ieder geval nooit samen in hetzelfde vakje zitten als het wasmiddel.

Probeer zoveel mogelijk direct contact tussen bleek en kledingstukken te voorkomen. Gebruik voor gekleurde was liever een delicaat bleekmiddel.

Probeer na de wascyclus wanneer de was te drogen hangt, de was niet bloot te stellen aan de zon omdat met bleek behandelde stoffen mettertijd dan vergeeld kunnen raken.

Je kan bleek echter ook gebruiken om je wasmachine te ontsmetten middels een cyclus zonder wasgoed. Giet een bekertje bleek direct in de trommel of in het vakje voor wasmiddel en start een wasprogramma met een minimumtemperatuur van 40 graden. Voor deze reiniging bestaan echter ook talloze alternatieven met natuurproducten die minder schadelijk zijn voor het milieu. De belangrijkste ziijn witte azijn - 250 ml direct in de trommel of in het wasmiddelvakje en baking soda - 150 gram die je in het vakje voor wasmiddel doet.

Hoe gebruik jij bleek?

Advertisement