Als je zilveren lijsten zwart of dof geworden zijn krijg je ze weer blinkend met een simpele truc

door Skip

25 Augustus 2023

Als je zilveren lijsten zwart of dof geworden zijn krijg je ze weer blinkend met een simpele truc
Advertisement

Een mooie zilverlijst op een mooie plek ergens op tafel of meubel in de woonkamer: het is een manier om een speciale herinnering goed in te bewaren en dat je hem kan zien. Je hebt ze vast in huis of heb je ze bij vrienden en familie thuis gezien en als die lijst dan glom dan had dit ongetwijfeld meteen een ander effect. Wat metalen betreft, zeker als dit edelmetalen betreft, als die schitteren zonder vlekken en doffe plekken, wordt elk voorwerp er mooier op.

Zilverlijsten net zoals vele andere dingen die het huis kunnen verfraaien die van hetzelfde materiaal gemaakt zijn, daar blijf je altijd mee houden dat ze mettertijd een beetje minder worden. Soms worden ze donkerder of komt er een doffe patina overheen waardoor je niet meer ziet hoe mooi de lijst is. Gelukkig bestaan er simpele en goedkope manieren om hier wat aan te doen als je ze weer wilt laten blinken zoals vroeger.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als eerste kan je tandpasta uitproberen: neem liever het soort uit de natuurwinkel, dus zonder korrels of gelbestanddelen. Neem een oude borstel met zachte haren of beter nog, een flanellen doek of microvezeldoek en doe daar een dot tandpasta op en smeer dat al poetsend uit over het te behandelen oppervlak. Neem dan met een lauwwarme vochtige doek de tandpasta af en droog ten slotte met een droge doek alles meteen af.

Als je voorzichtig te werk gaat hoef je de foto's of ander waardevols niet uit de lijst te halen. Moet dit wel dan geniet het wel de voorkeur om de foto's veilig te stellen als eerste stap.

Er is ook nog iets anders wat je kan doen, iets wat in het algemeen voor zilverwerk geldt. Hiervoor moet je de foto's echt wel eerst hebben verwijderd voordat je begint. Je maakt een papje bestaande uit bananenschillen en water, zorg er alleen voor dat dit niet te waterig is. Aanbrengen en afnemen op dezelfde manier als bij de tandpasta.

Online wordt ook deze methode vaak aanbeovelen: neem een glas melk (niet warm) met daarin een eetlepel citroensap. Ook bij deze methode wrijf je het product uit over het metalen oppervlak met een zachte doek die geen pluisjes achterlaat of krassen maakt in het zilver. Iets soortgelijks kan ook worden gedaan met een glas lauw water waarin 30 gram melkpoeder en 1 eetlepel citroensap in is opgelost door goed te roeren.

Heb je al eerder dergelijke oplossingen geprobeerd als alternatief voor industriële producten?

Advertisement