Vetvrij maken van oven en roosters met een kleerhanger? 't Is een geniale aanpak die super werkt!

door Skip

27 Augustus 2023

Vetvrij maken van oven en roosters met een kleerhanger? 't Is een geniale aanpak die super werkt!
Advertisement

In de keuken is de oven toch wel een van de huishoudelijke apparaten die men het meest en het liefst gebruikt. Je kan er dagelijks niet alleen heerlijke dingen mee maken, je kan al klaargemaakte gerechten ermee opwarmen wanneer je weinig tijd hebt of je kan gerechten ermee warm houden.

Als je de oven hebt gebruikt dan hoort daar na de maaltijd toch de onvermijdelijke schoonmaak van roosters en de oven zelf bij. Eventuele vlekken en voedselresten bijvoorbeeld die daar terecht zijn gekomen tijdens gebruik. En deze schoonmaakklus kan nog vaak lastig zijn om af te maken, zelfs wanneer er agressieve chemische reinigingsmiddelen worden gebruikt, die vaak ook nog wat kosten.

Wist je dat er een super handige, snelle manier bestond waarmee je al het vuil uit je oven weg krijgt binnen korte tijd? Je hebt hiervoor maar een ding nodig en dat kan je vinden in je kledingkast.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voordat je begint is het handig om bakpapier op de grillroosters te leggen bij elk gebruik. Dit om te voorkomen dat er vetvlekken en vuil op terechtkomt. Na gebruik kan je dat bakpapier makkelijk weggooien. Voor het eerstvolgende schoonmaakmoment kan je gebruik maken van oplossingen op natuurbasis, die zoals altijd, uitstekende schoonmaakhulpjes blijken te zijn.

Met name de combinatie van azijn en baking soda blijkt in deze bijzonder effectief te zijn. Dit kan je verdelen over het te reinigen oppervlak en minstens twee uur in laten werken voordat je er voorzichtig overheen borstelt met een borstel, maar met een oude tandenborstel kan ook hoor. Vervolgens rijkelijk naspoelen met water.

Als alternatief kan je marseillezeep of gewoon afwasmiddel gebruiken. Je kan dit in een sprayflacon doen en op de oppervlakken spuiten en deze vervolgens afborstelen met een (tanden)borstel.

Maar hoe pak je de dubbele beglazing van de oven aan? De buitekant is makkelijk schoon te maken, maar vaak is alle moeite voor niets doordat er aan de binnenkant vuil achterblijft. Nu moeten we dus die kledingkast opentrekken om daar een doodgewone metalen kleerhanger uit te pakken. Je moet hem zo ombuigen dat je een langwerpig en dun werktuig hebt. Dan moet je er een microvezeldoek omheen wikkelen die is natgemaakt met water en baking soda. Je kan dit keukending gebruiken om de tussenruimte tussen de twee glasplaten goed schoon te maken. Steek dan ter afronding de voormalige kleerhanger er opnieuw in maar dan met een droge schone doek.

Eindelijk is je oven weer als nieuw; zo glimmend en schoon is hij!

Advertisement