Ooit ammoniak bij de was gedaan? De resultaten zullen je echt verbazen

door Skip

15 Augustus 2023

Ooit ammoniak bij de was gedaan? De resultaten zullen je echt verbazen
Advertisement

Ammoniak is een stikstofverbinding die in de natuur voorkomt in gasvorm en oplosbaar is in water. Water en ammoniak vormen samen een zeer reactieve en giftige stof die desondanks van groot belang is op industrieel vlak en gebruikt wordt voor de productie van nylon en synthetische vezels, explosieven en plastisch materiaal, voor het bleken van papier, als bestanddeel in verf, als grondstof voor meststoffen in de landbouw, als koelvloeistof en nog voor heel wat meer zaken.

Ondanks dit alles is ammoniak dan toch ook te vinden in de schappen van de supermarkt vanwege de vele gebruiksdoeleinden voor in het huishouden. Dit product kan, wanneer op gepaste wijze verdund en met de nodige voorzorgsmaatregelen, worden gebruikt om het hele huis mee te reinigen en te ontsmetten en is het een krachtige ontvetter. Dit maakt ammoniak zeer bruikbaar voor het schoonmaken van vettige grills, vloeren, fornuizen, ovens en vettig glaswerk.

Wist je dat ammoniak ook kan worden gebruikt voor het doen van de was? We gaan je het hoe en waarom uitleggen.

Creativo

Creativo

Het is noodzakelijk om eerst nog even het volgende te verduidelijken: als je ammoniak wilt gaan gebruiken in je wasmachine dan moet je maximaal ervoor waken dat je het niet met een bleekmiddel vermengt, zo voorkom je het ontstaan van een extreem schadelijke chemische verbinding. Gebruik ammoniak altijd verdund en draag handschoenen om je handen tegen (ook onbedoeld) contact te beschermen en lucht de ruimte door, tijdens en na gebruik. Maar waarvoor dient ammoniak en hoe gebruik je het in de wasmachine?

Dit product is een uiterst doeltreffende vlekverwijderaar die in tegenstelling tot bleek stoffen niet doet verkleuren. Je kan het dus gebruiken om bijzonder vuile was schoon mee te krijgen, vooral was met vetvlekken. Los hiertoe 5 eetlepels ammoniak direct op in 500 ml wasmiddel. Het is van fundamenteel belang deze dosering niet te overschrijden om ervoor te zorgen dat je kledingstukken goed blijven en dat ze vrij zijn van vlekken en schoon zijn wanneer het wasprogramma is afgelopen.

Ook truien hebben profijt van wat goed is aan ammoniak: doe een kleine dop aan ammoniak in de doseerlade en was op 30 graden zonder centrifuge of anders centrifuge op zeer laag aantal toeren. Je truien zullen zo perfect schoon, vlekvrij en ontsmet zijn.

Tot slot is ammoniak ook prima om de wasmachine mee te reinigen en ontsmetten. Doe een glas ammoniak in de trommel en draai een programma zonder was. Je wasmachine zal perfect schoon en ontsmet zijn.

Wist jij al dat je ammoniak op deze manier kon gebruiken?

Advertisement