Handdoeken blijven stinken ook na wasbeurt, dit zijn de oorzaken ende suggesties ter preventie

door Skip

19 Augustus 2023

Handdoeken blijven stinken ook na wasbeurt, dit zijn de oorzaken ende suggesties ter preventie
Advertisement

Handdoeken zijn een van die dingen die we dagelijks het meest gebruiken in huis en is het daarom altijd belangrijk dat handdoeken perfect schoon, ontsmet zijn en lekker ruiken. En toch gebeurt het soms dat er van zelfs pas gewassen handdoeken een vieze geur komt, een geur die lijkt op die van natte hond.

Wanneer je deze vieze geuren ruikt is de eerste impuls om de handdoeken gelijk weer te wassen en kan dan toch een extra wasronde misschien niet afdoende zijn. Er moeten nog  stevigere acties worden ondernomen waarmee de oorzaken aangepakt worden die de bron voor deze vieze geuren vormen. Dit stevig ingrijpen betekent een grondige ontsmetting van stoffen, vóór of tijdens de wasbeurt.

Laten we samen eens gaan kijken naar de oorzaken en wat de mogelijke oplossingen voor dit hinderlijke probleem zou kunnen zijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat zijn de oorzaken van vieze geur in handdoeken? Het antwoord is te vinden in schimmels en bacteriën die zich verzamelen op het oppervlak van handdoeken doordat ze zich voeden met voedselresten, overgebleven huidcellen en zweet. Ze produceren chemische stoffen die nou juist zorgen voor het ontstaan van de vieze geuren. Om die reden is het van fundamenteel belang zo te werken dat je handdoeken op correcte wijze reinigt en ontsmet om definitief met dit probleem af te rekenen.

Om dit te bereiken kan je al in het voorwasprogramma verschillende maatregelen nemen om betere resultaten te boeken in de volgende fase van het wasproces. Er zijn veel producten die je daarvoor kan gebruiken, denk aan delicate bleekmiddel en natriumpercarbonaat; twee uitstekende alternatieven. Maak een bleekmiddeloplossing of maak een oplossing met natriumpercarbonaat waarin je je handdoeken kan leggen; minstens een uur voordat je met wassen begint.

Natriumpercarbonaat is een product bestaande uit waterstofperoxide en natriumcarbonaat. Als dit in water wordt opgelost komt er actieve zuurstof vrij; dit heeft een sterk blekende en ontsmettende werking. Omdat dit product deze uitwerking heeft wordt het vaak als bleekmiddel en ontsmetter gebruikt voor textiel en is het wat minder agressief vergeleken met traditioneel bleekmiddel waardoor vezels kapot kunnen gaan.

Voor bij de was kan je 125 ml uit alcohol verkregen witte azijn gebruiken ter vervanging van wasverzachter, het is antibacterieel en gaat schimmels tegen. Je krijgt er gegarandeerd een perfect schone ontsmette zachte en geurige was door. Let erop dat je het juiste programma instelt, de temperatuur niet lager dan 40 graden en centrifugestand zet op 800 omwentelingen.

Er is tot slot nog een tijdsvak waar je even bijzonder goed moet opletten en dat is de droogfase. Als dit op een verkeerde manier gebeurt kunnen handdoeken vocht opzuigen en vies gaan ruiken. Hang ze dus liever buiten goed uit, dat versnelt het droogproces.

Vanaf nu zullen je handdoeken altijd fris ruiken! 

Advertisement