Een knoflookteentje planten op het balkon is super handig! We leggen je uit hoe en waarom

door Skip

22 Augustus 2023

Een knoflookteentje planten op het balkon is super handig! We leggen je uit hoe en waarom
Advertisement

Knoflook wordt al vijfduizend jaar geteeld en is een van de onbetwiste hoofdrolspelers in de mediterraanse keuken, de manieren waarop het allemaal gezond is is al heel lang bekend. Ondanks dat knoflook onaangenaam ruikt en dat die geur nog lang bij je blijft na het eten, wordt het toch zeer gewaardeerd als smaakmaker in vele smakelijke recepten onder meer in sauzen en bij vlees.

Dit bolletje is niet alleen heel lekker maar kan ook erg goed zijn voor de gezondheid en voor je huis, wil je altijd wat knoflook bij de hand hebben dan is het een goed idee om het te kweken. Knoflook kweken is heel makkelijk en je hebt er weinig ruimte voor nodig, je kan het zelfs doen op je balkon van je woning. Ook heeft het voor je andere planten veel te bieden dat zeer gunstig is.

Waarom knoflook op je balkon kweken zo handig is en hoe je dat kan doen lees je hieronder.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn talloze redenen waarom knoflook kweken op je balkon erg veel zin heeft voor al je andere planten:

  • het voorkomen van schimmelziektes:doordat je een knoflookplant hebt staan op je kweekplek kan dat handig zijn in de warme maanden om de verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Deze springen in de zomer vaak over van de ene plant naar de andere. Maar er is meer:knoflook kan ook worden gebruikt in een mengseltje dat direct op zieke planten gespoten kan worden en wordt zo de verspreiding van schimmels gestopt en de sporen ervan vernietigd.
  • het doodt parasieten:niet alleen schimmels maar ook parasieten zullen worden uitgeschakeld wanneer er knoflook te vinden is op je balkon. De indringende geur wordt ook afgegeven door de knoflookbol die in aarde is geplant en dienstdoet als anti-parasitair middel tegen veelvoorkomende plantparasieten als bladluis en cochenilles.
  • de gezondheid van planten gaat erop vooruit: in algemenere zin helpt knoflook de gezondheidstoestand van naburige planten te verbeteren. Dit omdat de knoflookplant zwavelverbindingen afgeeft in de aarde wat de groei van planten ten goede komt.

Mochten al deze redenen niet voldoende zijn dan willen we nog even in herinnering roepen dat je met al je knoflook op je balkon altijd over een smakelijke reserve beschikt van deze smakelijke bollen. Een knoflookteentje kan namelijk alweer geplukt worden na 5-6 maanden na het planten.

Wat moet je ervoor doen als je knoflook wilt planten op je balkon? Verwijder allereerst het buitenste velletje van de teen en stop hem dan in de aarde op een diepte van 3 á 5 cm in een pot van middelgrote omvang in zachte teelaarde verrijkt met zand en turf. Houd hem vochtig door regelmatig te bewateren, maar geef niet te veel water.

Je kan hem nu gaan kweken!

Advertisement