Knoflook weken in een pot vol water? Wij leggen uit waarom veel mensen dat doen

door Natasja

14 Augustus 2023

Knoflook weken in een pot vol water? Wij leggen uit waarom veel mensen dat doen
Advertisement

Knoflook is een zeer populair ingrediënt in de keuken als smaakversterker en is daarom altijd aanwezig. Maar knoflook is niet alleen perfect om smaak toe te voegen aan de gerechten: het heeft ook antiseptische en antibacteriële eigenschappen, die op veel verschillende manieren kunnen worden benut en het zeer waardevol maken. Net als veel andere groenten, zoals wortels of selderij, kan knoflook ook gemakkelijk thuis worden gekweekt uit de teentjes, waarbij telkens nieuwe planten en bollen worden verkregen.

Knoflook kweken in aarde kan moeilijk zijn, vooral als je een beginner bent, omdat je moet nadenken over de meest geschikte grondsoort, weersomstandigheden en het voorkomen of elimineren van onkruid en ongedierte. Om al deze extra eisen te vermijden, kun je experimenteren met een techniek die gebruik maakt van een eenvoudige pot vol water. Dit is veel gemakkelijker om succesvol te doen en zal ervoor zorgen dat je altijd een constante aanvoer van jonge scheuten hebt om als bieslook te gebruiken.

Benieuwd hoe het werkt? We leggen het je hieronder uit.

Creativo

Creativo

Je eigen knoflook kweken in water vereist slechts een paar eenvoudige stappen:

  • koop een knoflookbol en laat een paar teentjes afzonderlijk ontkiemen; je kunt het proces versnellen door ze op een warme plek te leggen, gewikkeld in vochtig keukenpapier.
  • na een paar dagen, wanneer de teentjes ontkiemd zijn, plaats je ze in een glazen pot met het ontkiemde topje naar boven en bedek je deze met water op kamertemperatuur tot ongeveer de helft van de hoogte.
  • zet de pot op een zonnige plek waar hij minstens 12 uur per dag zon krijgt, vul het water regelmatig bij en vervang het als het donkerder wordt.
  • na een week is het luchtige deel van de teentjes klaar om geoogst te worden, waarbij het bovenste derde deel afgesneden moet worden om het bittere deel te vermijden. Deze spruiten hebben een smaak die lijkt op die van sjalotten en bieslook en zijn perfect om smaak toe te voegen aan verschillende gerechten, van soepen en salades tot sauzen, stoofschotels en aardappelen.

Probeer deze zeer eenvoudige techniek ook eens!

Advertisement