Een paar minuten om een verstopte gootsteen- of wastafelafvoer te verhelpen: gebruik ingrediënten die je al in huis hebt

door Natasja

13 Augustus 2023

Een paar minuten om een verstopte gootsteen- of wastafelafvoer te verhelpen: gebruik ingrediënten die je al in huis hebt
Advertisement

Je moet afwassen en de gootsteen is verstopt, of je staan op het punt om je handen of gezicht te wassen en het water loopt niet door de afvoer van de wastafel: het gebeurt misschien niet zo vaak, maar het komt zeker voor. Er kunnen verschillende redenen achter zitten, maar meestal wordt de verstopping veroorzaakt door stoffen die zich hebben opgehoopt op een plek in de leidingen net onder de afvoer van de wastafel of gootsteen.

Afhankelijk van de ernst van het probleem kun je je toevlucht nemen tot verschillende oplossingen, en vaak kunnen enkele zeer eenvoudige en goedkope oplossingen definitief zijn. Zoals sommige waarvoor het voldoende is om ingrediënten te gebruiken die je zeker in de keuken hebt, of die je sowieso gemakkelijk en goedkoop kunt vinden.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als het probleem wordt veroorzaakt door kalkaanslag, realiseer je je dat meestal wanneer de kalkaanslag echt erg is. In dat geval is het het overwegen waard om voor de toekomst een leidingontharder aan te schaffen, waardoor het water dat in huis stroomt minder hard wordt. Er bestaan inderdaad magnetische kalkfilters die door het opwekken van een magnetisch veld inwerken op de vorm en samenstelling van calciumcarbonaatmoleculen (een bestanddeel van kalkaanslag dat we in huis zien ontstaan), waardoor ze kleiner worden en dus makkelijker oplosbaar.

Ter plaatse kun je echter ingrijpen met azijn en baking soda. De methode is als volgt: laat heel heet water door de leidingen lopen (als ze van metaal zijn, kun je ook water gebruiken dat iets minder heet is dan kokend, maar wees voorzichtig bij het inschenken), en dat zal al een deel van het vettige vuil verwijderen dat deel uitmaakt van de verstopping. Als dat is weggelopen, giet je een glas bakingn soda in de afvoer. Meteen daarna volg je het op met een vol glas azijn. Als de bruisende reactie van de twee ingrediënten voorbij is, giet je nog meer kokend water door de afvoer.

Dit is meestal meer dan genoeg om niet al te ernstige verstoppingen te verwijderen en het werkt al op kalkaanslag. Om de kalkaanslag te verwijderen, moet je er vervolgens regelmatig azijn ingieten, misschien om de paar dagen.

Voor opstoppingen die alleen worden veroorzaakt door vuil (ook zeep en haar, in het geval van de wastafel in de badkamer) kun je dezelfde methode gebruiken, of ook citroenzuur proberen. Ook dit moet worden gecombineerd met heet water, wat essentieel is om de vetafzettingen op te lossen en al het andere vuil dat erin vastzit weg te glijden. Dus begin met heel heet water, giet er dan een glas citroenzuur bij, laat het een kwartiertje of langer staan en volg met veel heet water.

In ieder geval, als je ziet dat het hete water na de andere ingrediënten nog steeds niet snel wegloopt, wacht dan tot het helemaal wegloopt en giet de andere ingrediënten er nog een keer bij, wacht even voordat je het hete water weer probeert.

Als het niet beter gaat en je hebt nog een sonde met een tang zoals een loodgieter heeft, probeer die dan in de afvoer te steken om de klonters te breken en de haren en het vuil er beetje bij beetje uit te trekken. Als je echter het gevoel hebt dat je je hand te veel moet forceren, ga dan niet verder en raadpleeg een expert.

Advertisement