Schimmel op de siliconen afdichting in de badkamer: je kunt het in een paar seconden verwijderen

door Natasja

10 Augustus 2023

Schimmel op de siliconen afdichting in de badkamer: je kunt het in een paar seconden verwijderen
Advertisement

Geen enkele badkamer is helemaal immuun voor het risico van schimmel, die zich graag vormt op moeilijke plaatsen, zoals de voegen tussen tegels en de siliconen afdichtingen rond sanitair. Niet alleen is het esthetisch vervelend om die stroken schimmel te zien, maar de aanwezigheid van deze organismen kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid, zeker voor mensen die last hebben van ademhalingsproblemen. Dus als je merkt dat er zich schimmel vormt, moet je daar een oplossing voor vinden.

Ook als het er heel lelijk uitziet en het met de gebruikelijke schoonmaakmiddelen niet weg lijkt te gaan, is het in feite niet iets onmogelijks om te verwijderen, verre van dat! Je moet gewoon de juiste trucs toepassen.

Advertisement
Pothos_93/Reddit

Pothos_93/Reddit

Als je deze schoonmaakklus al lang hebt uitgesteld en de schimmel dus al lang aanwezig is en misschien zelfs de siliconen hun beste dagen hebben gehad, dan moet je direct actie ondernemen: bleekmiddel is namelijk de beste bondgenoot tegen schimmel. Het heeft minder contacttijd nodig dan de andere middelen, is dodelijker voor sporen en laat zichtbare sporen beter verdwijnen. Het is echter ook erg agressief, dus overweeg altijd om het te gebruiken als andere methoden niet het gewenste effect hebben.

In het bijzonder als je na het gebruik van absoluut bleekmiddel ziet dat de siliconen nu verpest zijn, moet je ze verwijderen en opnieuw aanbrengen. Maar als je toch bezig bent, zorg er dan voor dat je voordat je ze aanbrengt alle overgebleven sporen doodt door de wand en de rand van het sanitair te reinigen met bleekmiddel, of op zijn minst met waterstofperoxide.

Denk er bij dergelijke werkzaamheden aan om de ruimte goed te ventileren, handschoenen te gebruiken en de luchtwegen te beschermen met een masker.

Om het bleekmiddel te gebruiken, kun je het rechtstreeks op de siliconen gieten of, om er zeker van te zijn dat het goed blijft zitten, oude lappen of kapotte doeken nemen, ze in het bleekmiddel drenken en ze plat op de te behandelen plekken laten liggen. Na minstens een uur schrobben met borstels (ook voegborstels zijn prima) en alles eraf schrapen en goed afspoelen.

Advertisement
Pothos_93/Reddit

Pothos_93/Reddit

Als er daarentegen minder lang schimmelvorming is, is het handig - en veiliger en milieuvriendelijker - om waterstofperoxide te gebruiken. Dit kan alleen worden gebruikt, op een vergelijkbare manier als bleekmiddel, alleen moet het langer in contact blijven voordat je het schrobt en afspoelt, of ook gemengd met baking soda om een pasta te maken die gemakkelijker hecht op de plek waar het nodig is. Vooral in het tweede geval kun je ook een paar druppels essentiële tea trea olie toevoegen, die natuurlijke schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen heeft en bovendien fris en aangenaam ruikt.

Wat is jouw favoriete methode?

Advertisement