Verwijder kalkaanslag snel en gemakkelijk met de kaarsentruc

door Natasja

08 Augustus 2023

Verwijder kalkaanslag snel en gemakkelijk met de kaarsentruc
Advertisement

Kalkaanslag op badkamer- en keukenkranen is een probleem waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Door de voortdurende afzetting en daaropvolgende verdamping van water op het oppervlak van de kranen krijg je vroeg of laat te maken met lelijke witte of gelige vlekken die niet alleen lelijk zijn, maar op de lange termijn ook de functionaliteit van douches en wastafels kunnen aantasten.

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van calcium- en magnesiumzouten in het water, die de neiging hebben zich af te zetten op de kranen tijdens het gebruik, waardoor ze vroeg of laat slecht gaan functioneren. Zeepresten en schoonmaakproducten dragen ook bij aan deze afzettingen, die zich vermengen met deze zouten en de korstvorming snel doen toenemen. Dit proces gaat des te sneller naarmate de hardheid van het water dat je gebruikt hoger is, maar zoals gezegd komt het in alle huizen voor, zelfs de schoonste.

Er zijn een aantal producten te koop om kalkaanslag te verwijderen, en er zijn ook tal van natuurlijke middelen die je kunnen helpen het probleem goedkoop, snel en ecologisch op te lossen. Er is echter een heel oude methode die je misschien nog niet kent en die de meest effectieve blijkt te zijn om dit probleem op te lossen; we leggen het hieronder uit.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn veel oplossingen die je kunt gebruiken om kalkvlekken op kranen te voorkomen en de eerste is zeker een preventieve actie: het gebruik van waterfilters en waterontharders voor de kranen zal de hoeveelheid zouten in het water verminderen en kalkafzetting minimaliseren. Bij het schoonmaken kun je ook de hulp inroepen van schoonmaakmiddelen die bekend staan om hun ontkalkende werking, zoals azijn en citroen. In het geval van zeer ernstige kalkaanslag kun je een mengsel van azijn en baking soda maken dat, als je het een paar uur op je kraan laat inwerken, de kraan weer als vanouds laat glanzen. Dan is er nog een heel oude methode, bij toeval ontdekt maar uiterst effectief in het verwijderen van kalkaanslag.

Maar wat houdt deze kalkverwijderingsmethode precies in?

Om het in de praktijk te brengen, heb je alleen een ongeparfumeerde witte kaars nodig. Steek de kaars aan en laat hem een paar minuten branden tot de was gesmolten is. Zet hem dan uit en laat hem afkoelen, zonder te wachten tot de was helemaal gestold is. Wrijf de kaars over het hele oppervlak van de kraan om een beschermende laag te creëren, die een transparante film wordt als hij opdroogt. Deze bescherming die gevormd wordt door het kaarsvet zal niet alleen voorkomen dat kalk zich op de kraan afzet, het zal het ook makkelijker voor je maken om de kraan schoon te maken, het zal het verwijderen van vuil en resten versnellen en vergemakkelijken.

Advertisement