Geef planten water met spijkers terwijl je op vakantie bent

door Skip

01 September 2023

Geef planten water met spijkers terwijl je op vakantie bent
Advertisement

We verzorgen planten het hele jaar door, maar al een beetje verwaarlozing tijdens de vakantie wanneer je niet thuis bent en er is gelijk kans dat je ze kwijtraakt. Zeker planten in potten die minder hulpbronnen hebben waar ze op kunnen teren vergeleken planten die in de grond staan in een tuin. En dan is het dus zinvol om je ervoor in te spannen je favoriete planten meer zelfvoorzienend te maken voor een kortere of langere periode zodat je zonder zorgen op vakantie kunt gaan, zonder dat je hulp van anderen hoeft in te roepen dat ze naar je huis komen om planten voor ons regelmatig water te komen geven.

Er is een soort van zichzelf regulerend bewateringssysteem dat gebruikmaakt van spijkers, ze kunnen zelfs roestig zijn!

Advertisement
Creativo

Creativo

Doordat het gaat over spijkers schiet je nu misschien een oude mythe te binnen wat tuinieren betreft: wanneer je roestige spijkers in de bodem steekt geven ze ijzer af. Een al eeuwenoud gebruik dat niet 100% slecht is, maar ook weer niet zo goed als gedacht aangezien de hoeveelheid ijzer die wordt afgegeven zeer beperkt is. En planten hebben eigenlijk niet zo veel ijzergebrek als vaak wordt beweerd.

Wat heb je dus aan spijkers in deze situatie? Je maakt er een simpel doe-het-zelf-bewateringssysteem betrouwbaarder en efficiënter mee. Dit systeem kan een goede vervanger zijn voor de ingewikkeldere systemen met gecontroleerde afgifte waarvoor je buizen en verdeelstations nodig hebt.

De installatie waar we het hier over hebben is er zo een die bestaat uit een emmer water met draden/touwtjes. Dit houdt in wezen in dat alle planten die water moeten hebben binnen een week of iets langer allemaal op een kruk of tafel komen te staan. Op de tafel (of soortgelijks, je hebt een oppervlak nodig dat hoger is gelegen dan de aarde in de potten) zet je een grote pan neer (of emmer, grote kom) vol water. Dan heb je veel touwtjes of wollen draadjes (lapjes stof van oude t-shirts, lakens of soortgelijks) vol met water, evenveel draden als planten die water moeten krijgen.

Die draden/touwtjes worden ondergedompeld in de pan, wellicht met een steen of een zwaar voorwerp zodat ze vast blijven zitten op de bodem. Het andere uiteinde van elke draad moet in de aarde van elke pot worden gestoken, mogelijk liefst zo dichtbij de stam van de plant. Wat kan je doen om de draad stevig in de aarde te verankeren? Ja precies, met een spijker en die steek je helemaal in de aarde, zo diep dat de draad net in de bovenste laag zit, net onder de oppervlakte.

De draad (die al vanaf het begin nat moet zijn) brengt het water automatisch naar de plant met een bewateringssysteem dat voortdurend druppelt zodat planten een voortdurende toevoer hebben. Zo kunnen ze zich redden totdat je weer terug bent.

Een aantal dingen waardoor het systeem het beste kan functioneren:

  • doe een deksel op de pan om te voorkomen dat het water snel verdampt, of leg er tenminste gaas op zodat er geen vuil in komt of grote insecten.
  • Maak de draad goed nat wanneer je hem voor het eerst plaatst, dan gaat hij gelijk water overbrengen.
  • Geef planten voordat je vertrekt ruimschoots water zodat ze een aardig voorraadje hebben voor een paar dagen.
  • Zorg dat de planten en het bewateringssysteem niet staat op een plek in de volle zon wanneer de zon op zijn heetst is, anders bestaat er een kans dat het water in de pan of in de aarde verdampt en dat de draad voortijdig uitroogt.
  • Probeer het systeem ook uit in de weken vooraf aan je vertrek om de plaatsing aan te passen en om te zien of het water ook daadwerkelijk aankomt, zo kan je het systeem op tijd perfectioneren voor je vakantie.

Deze methode al eens geprobeerd?

Advertisement