Knoflook voor gezonde planten: ontdek hoe het in de tuin of moestuin te gebruiken

door Natasja

08 Juni 2022

Knoflook voor gezonde planten: ontdek hoe het in de tuin of moestuin te gebruiken
Advertisement

De tuin of moestuin verzorgen betekent een voortdurende inspanning en niet zelden het gebruik van een hele reeks specifieke producten om planten weelderig te laten groeien of om ongewenste gasten zoals insecten en diverse soorten ongedierte af te weren. Er zijn allerlei oplossingen te vinden in de winkels, sommige zeer doeltreffend, maar niet altijd natuurvriendelijk. Bovenal brengen ze altijd extra kosten met zich mee.

Maar als het mogelijk is om ecologische alternatieven te proberen op basis van ingrediënten die je heel vaak al in huis hebt, waarom zou je het dan niet proberen? Een daarvan is knoflook, dat op een aantal manieren van pas komt bij het verzorgen van tuinen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een knoflookthee

De eenvoudigste methode is het gebruik van knoflookpoeder, verdund in water. Het resultaat is een soort thee die op planten kan worden gesproeid. Een paar eetlepels per liter gebruikt water is prima.
Je kunt ook twee teentjes knoflook per liter water gebruiken: in dat geval moet je de teentjes, die al van hun velletje zijn ontdaan, eerst pletten en in een pannetje doen. Daar giet je het water in dat je gekookt hebt, laat het minstens een nacht staan en zeef het dan en giet het in een spuitfles. Spuit bij de hals van de planten.

Knoflook heeft antibacteriële, schimmel- en insectendodende eigenschappen, zodat het kan worden gebruikt tegen ongedierteplagen of schimmelziekten. Voor dit soort middel moeten echter zeer verse teentjes knoflook worden gebruikt.

  •     Rond rozen of groenten

Ken je die teentjes knoflook die je vergeten bent te gebruiken en die uitlopers hebben opgeleverd? Je kunt er nieuwe planten uit kweken - het zijn tenslotte bollen! En die bollen kunnen worden geplant rond rozenstruiken, fruitbomen, paprika's, wortelen, aubergines en vele andere groenten. Ze fungeren dus als afschrikmiddel voor dieren die planten kunnen beschadigen.

  •     In mollenholen

Blijkbaar stoort de sterke geur van de knoflookbol deze dieren enorm, en daarom is een traditioneel middel om teentjes knoflook in de tunnels te stoppen die je in de tuin ziet, de tunnels die je laat weten dat mollen in de grond aan het werk zijn.

  •     Om slangen weg te houden

Dit is een middel waarvan de doeltreffendheid niet volledig is, maar het schijnt dat het sulfenzuur dat in knoflook zit, irriterend is voor slangen (een beetje zoals wij huilen als we uien snijden, die ook rijk zijn aan dit zuur). Daarom kan een oplossing zoals knoflookthee, verrijkt met zout en citroengrasolie, werken als een mild afschrikmiddel voor slangen.

Heb je deze toepassingen van knoflook al geprobeerd?

Advertisement