Met de zakmethode kun je het probleem van een verstopt toilet snel oplossen

door Natasja

07 Augustus 2023

Met de zakmethode kun je het probleem van een verstopt toilet snel oplossen
Advertisement

De badkamer is ongetwijfeld, samen met de keuken, de huiselijke omgeving die de meeste zorg en schoonmaak nodig heeft om deze altijd perfect schoon en hygiënisch te houden, zodat je je er altijd goed voelt. Ondanks de meest frequente en regelmatige zorg die mogelijk is, kunnen er echter altijd kleine of grote ongemakken optreden die je dwingen om drastischer maatregelen te nemen dan een eenvoudige dagelijkse schoonmaakroutine.

Een van deze mogelijke ongemakken is het verstopt raken van het toilet, wat, wanneer het zich voordoet, kan leiden tot aanzienlijk ongemak, vooral wanneer je maar één badkamer in huis hebt en je dus niet kunt toestaan dat het toilet zijn functie niet meer optimaal kan uitvoeren. Hoewel het inschakelen van een vakman altijd de beste oplossing is, kan dit probleem soms ook eenvoudig zelf worden opgelost met aanzienlijke kostenbesparingen.

Hieronder leggen we uit hoe je een verstopt toilet weer zijn werk kan laten doen met een zak.

Advertisement
Scharnvirk/Reddit

Scharnvirk/Reddit

Maar waarom raakt het toilet verstopt? De meest voorkomende oorzaak is de aanwezigheid van ongeschikte producten in het toilet, zoals andere hygiëneproducten dan toiletpapier, maar ook toiletblokken of andere voorwerpen die per ongeluk in het toilet zijn gevallen. Het eerste wat je dus moet doen, is er goed op letten dat je er alleen toiletpapier in gooit. Maar de oorzaken van verstopping kunnen ook storingen zijn, zoals een te lage waterdruk, of structurele problemen met een te nauwe sifon waardoor het afval niet goed kan worden afgevoerd.

Er zijn twee zeer effectieve DIY methoden om dit probleem op te lossen en beide maken gebruik van een eenvoudige plastic zak.

  • De eerste methode bestaat uit het wikkelen van de wc-borstel in een plastic zak, als de verstopping bijzonder hardnekkig is bij voorkeur 2 of 3 zakken, en deze te gebruiken om de bodem van het toilet herhaaldelijk slagen te geven. De wc-borstel werkt dan als een zuiger en creëert een drukspeling die je moet helpen om de verstopping weg te spoelen.
  • Een tweede zeer effectieve methode is om voor een plastic zak te zorgen die groot genoeg is om de hele opening van het toilet te bedekken, schoon en zonder gaten, en deze over de opening te plaatsen. Maak de zak vervolgens vast met plakband zodat de toiletpot perfect afgesloten is. Test het door je hand op de zak te leggen. Als je geluiden hoort, zoek dan de bron en verzegel hem. Als de zak perfect dicht is, kun je doorspoelen en zul je merken dat de zak opzwelt, waardoor er druk ontstaat binnenin. Door zacht helemaal naar door te drukken, zou je de verstopping door de druk moeten kunnen verwijderen.

Als deze methoden niet werken bij de eerste poging, moet je wachten tot het water weer op zijn normale niveau is voordat je het opnieuw probeert, anders loop je het risico dat het toilet overstroomt met nog meer ongemak.

Welke methode kies jij om te proberen?

Advertisement