Komen de glazen dof uit de vaatwasser? Probeer ze te herstellen met enkele eenvoudige DIY methoden

door Natasja

07 Augustus 2023

Komen de glazen dof uit de vaatwasser? Probeer ze te herstellen met enkele eenvoudige DIY methoden
Advertisement

Het overkomt veel mensen dat ze aan het einde van het wasprogramma de vaatwasser openen en merken dat de glazen, hoewel ze schoon zijn, eigenlijk ondoorzichtig zijn, in sommige gevallen bijna melkachtig. Ze hebben zeker niet de sprankelende uitstraling die we zouden willen, niet na grondig te zijn afgewassen door het speciale apparaat. Zelfs met de hand wassen met een spons geeft niet het gewenste effect, dus wat te doen?

Afhankelijk van de reden waarom het glas in die staat is, kun je op verschillende manieren handelen om het oorspronkelijke uiterlijk van de glazen te herstellen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

In de meeste gevallen is de witachtige vlek die je ziet op het glas na het afwassen in de vaatwasser te wijten aan de kalkaanslag die het water achterlaat op het oppervlak. Wanneer er zich kalk heeft opgehoopt in het apparaat, of waarschijnlijker wanneer het water in huis erg hard is, is het resultaat precies dat. In dit geval kunnen een paar huismiddeltjes helpen.

Het eerste middel dat je kunt proberen is azijn, met zijn azijnzuur erin is het een van de beste hulpmiddelen is om kalkaanslag op te lossen. Je kunt proberen een doekje in een kommetje onverdunde azijn te weken en dan het glas af te vegen en zachtjes te wrijven. Je kunt ook een kom of teil vullen met gelijke delen water en azijn en de glazen een paar uur laten weken. Om deze tweede methode te verbeteren, kun je eerst een stap toevoegen: doe in een andere kom wat warm water en afwasmiddel, laat dit ongeveer tien minuten weken en ga dan verder met de andere stap met azijn.

Als de situatie niet veel verbetert, probeer dan baking soda: maak een pasta van baking soda en water en verdeel dit over de glazen met behulp van een doek. Goed wrijven en dan direct afspoelen en drogen. Deze methode mag alleen worden gebruikt op glazen die je niet op een andere manier kunt herstellen, omdat baking soda een sterkere schurende werking heeft dan andere stoffen en moet worden beschouwd als een laatste redmiddel.

Het is belangrijk dat je altijd onthoudt, welke methode je ook gebruikt, dat je niet te hard wrijft.

Als kalk daarentegen niet de oorzaak van het probleem is, is het mogelijk dat de vaatwasser het glas heeft 'geëtst', waardoor het oppervlak van het glas is aangetast. Als het nog steeds om een licht fenomeen gaat, is er een kans om de krassen in ieder geval gedeeltelijk te herstellen en te verwijderen door gebruik te maken van de wondespons. Deze moet nat worden gemaakt en uitgeknepen en vervolgens op het glas worden gewreven. Op dezelfde manier zijn er ook verschillende mensen die aanraden om de fijnste staalwol onder stromend water te gebruiken voor de meest ernstige situaties. Professionals waarschuwen echter vaak dat het gebruik van schurende producten van welke soort dan ook, wanneer het glas niet te erg beschadigd is, kan leiden tot te veel krassen op het oppervlak en dat het misschien beter is om aan te dringen op een meer delicate en constante reiniging, misschien met behulp van specifieke producten om het glas te polijsten.

Advertisement