Maak thuis je eigen citroenazijn om de azijn natuurlijk te parfumeren en gebruik het op duizend manieren

door Natasja

06 Augustus 2023

Maak thuis je eigen citroenazijn om de azijn natuurlijk te parfumeren en gebruik het op duizend manieren
Advertisement

Hoe vaak gebruiken we witte azijn om schoon te maken in huis? Van het wassen van oppervlakken tot het bestrijden van schimmel of het helpen bij moeilijke vlekken op kleding en nog veel meer, de dressing in de keuken is echt een alleskunner in het huishouden. En dat geldt ook voor citroenen: van sap tot schillen en zelfs geperste partjes zijn ze een belangrijk, natuurlijk en goedkoop hulpmiddel om veel huishoudelijke klusjes effectief te klaren.

Bovendien kunnen deze twee ingredi├źnten ook samen worden gebruikt, dat wil zeggen gemengd, en het is zelfs niet ongewoon om in supermarkten producten te zien die met beide zijn gemaakt. Wist je echter dat ook jij zelf gemakkelijk witte citroenazijn kunt bereiden?

Advertisement
Creativo

Creativo

Veel mensen houden niet van de zure geur van azijn: het is waar dat het na een tijdje vervaagt, maar zolang het aanhoudt, kan het echt vervelend zijn, vooral als je het moet gebruiken in kleine, slecht geventileerde ruimtes. Citroen daarentegen ruikt niet vies, integendeel! Jammer dat het, als je het alleen gebruikt, soms niet zo effectief is als witte azijn, of dat het in ieder geval langer duurt om vergelijkbare resultaten te bereiken.

Maar gelukkig kun je de krachtige combinatie van de twee ingrediënten maken, en het zelf doen is gemakkelijk en supergoedkoop. Alles wat je nodig hebt is: een grote glazen pot met deksel, citroenen en witte azijn. Voor de citroenen kun je hele, verse citroenen gebruiken, maar je kunt ook de restjes gebruiken, zolang ze maar niet te bedorven zijn. Laten we het uitleggen: als je citroenen om andere redenen hebt uitgeperst, leg ze dan in de vriezer en houd ze klaar voor wanneer je er genoeg hebt om te worden gebruikt voor een middel als dit. Je kunt ze in partjes snijden of zelfs alleen de schillen gebruiken. Misschien moet je ze aanvullen met het sap van een verse citroen, maar zo voorkom je verspilling! Het is echter beter om alleen het sap en het gele deel van de schil te gebruiken en het witte deel en het vruchtvlees van de vrucht te vermijden.

Wat azijn betreft, is het aan te raden om witte wijnazijn of alcoholazijn te gebruiken. Als je er echter zeker van bent dat je citroenazijn gaat gebruiken op vloeren, of materialen en oppervlakken waarop geen risico bestaat op het achterlaten van vlekken, dan kun je appel- of rijstazijn gebruiken, die een intensere kleuring hebben.

De bereiding is heel eenvoudig: was de citroenen altijd goed voordat je ze gebruikt en droog ze een beetje met keukenpapier. Je hebt er vier nodig voor elke liter azijn. Pers het sap uit in de pot en verwijder vervolgens de schillen met behulp van een dunschiller. Verwarm ondertussen de azijn een paar minuten in een steelpannetje en giet het ook in de pot voordat het aan de kook komt. Sluit de pot en bewaar het minstens 24 uur op een koele, donkere en droge plaats, maar ook een week of twee langer, zodat de geur sterker wordt.

Als je klaar bent om het te gebruiken, neem dan de hoeveelheid die je nodig hebt door de citroenstukjes eruit te zeven en gebruik het zoals je normaal ook doet, bij het schoonmaken van glas, tegels en verschillende oppervlakken in huis!

Advertisement