Vetluis in de wasmachine: hoe het apparaat van vetluis te ontdoen

door Natasja

30 Juli 2023

Vetluis in de wasmachine: hoe het apparaat van vetluis te ontdoen
Advertisement

Een van de meest voorkomende reinigingsbeurten bij het onderhoud van een onmisbaar apparaat als de wasmachine, betreft de afdichtingen, die zich bij de trommel bevindt. Dit is een plek waar altijd een beetje water achterblijft na elke wasbeurt en waar haar, dierenharen en ander vuil dat tijdens de werkingscycli van het apparaat van de gewassen kleding is verwijderd, gemakkelijk blijven hangen. Als deze reiniging niet met de nodige regelmaat gebeurt, kunnen er heel gemakkelijk donkere schimmelvlekken ontstaan in de rubberen plooien van de afdichting, wat allesbehalve wenselijk is in een machine die kleding en huishoudlinnen moet reinigen en ontsmetten.

Maar wat te doen als dit probleem zich bij elke wasbeurt opnieuw voordoet? Er moet wat meer onderzoek gedaan worden, want misschien zijn er wat diepere reinigingsmethoden nodig.

Creativo

Creativo

Van de normale methoden om afdichtingen schoon te maken, is waterstofperoxide het meest aan te raden. Die stof is namelijk ideaal voor het verwijderen van schimmelsporen, dus nadat je het grootste deel van het vuil hebt verwijderd met handschoenen en misschien een zachte doek of keukenpapier, drenk je een schone doek in waterstofperoxide en steek je die in de afdichting, waarbij je hem een half uur in contact laat met het rubber. Veeg dan alles af, spoel af met een andere doek en laat de deur open om goed te laten drogen voordat je de wasmachine weer gebruikt.

In feite is de schimmel die je ziet in de afdichting, die ook de oorzaak is van veel onaangename geuren van de was, vaak ook te wijten aan het feit dat je de deur altijd te vroeg sluit, waardoor er vocht in de wasmachine blijft hangen.

Als het probleem zich echter vaker voordoet, is het waarschijnlijk dat er vetluis in de wasmachine zit, dat niet zichtbaar is in de trommel, maar tijdens elke wasbeurt vrijkomt. In dit geval kunnen enkele middelen worden gebruikt, zoals:

  • grof zout: doe 1 kg hiervan in de trommel en draai een lege wascyclus op lage temperaturen.
  • citroenzuur: nogmaals, een vol glas in de trommel gegoten, voordat een lege cyclus wordt gestart op gemiddelde of hoge temperaturen.
  • natriumpercarbonaat: twee eetlepels voor een vacuümwascyclus op hoge temperatuur.

Het is aan te raden om één van deze opties één keer per maand te kiezen als je de wasmachine heel vaak gebruikt, anders om de twee of maximaal drie maanden, om ongewenst verborgen vuil te verwijderen. Als je echter merkt dat er ondanks de verschillende voorzorgsmaatregelen onaangename geuren en vuil in het apparaat achterblijven, raadpleeg dan een expert.

Advertisement