Tandpasta op bestek: in een paar minuten krijg je een onverwacht resultaat

door Natasja

27 Juli 2023

Tandpasta op bestek: in een paar minuten krijg je een onverwacht resultaat
Advertisement

We kunnen niet zonder bestek. We gebruiken het elke dag en wassen het dagelijks af. Als het mooi bestek is, uit grootmoeders servies, bewaar je het misschien alleen voor belangrijke gelegenheden, want hoeveel zorg je er ook aan besteedt, uiteindelijk vertoont het door het gebruik - en het afwassen - alle tekenen van de tijd. Over het algemeen is het waardevolle bestek dat je thuis in een lade hebt liggen die zelden wordt geopend, gemaakt van zilver, een van de meest geliefde edelmetalen, waarvan oneindig veel duurzame voorwerpen worden gemaakt.

Echt zilver verliest echter nooit zijn kleur, maar het is ook waar dat er na verloop van tijd donkere vlekken en kringen op het oppervlak kunnen verschijnen, die je je pas realiseert als je het bestek tevoorschijn haalt wanneer je het nodig hebt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om een glad en glanzend oppervlak te krijgen, wordt zilver bestek, net als veel andere voorwerpen - inclusief sieraden - gemaakt van hetzelfde materiaal, gerhodineerd, een proces dat precies dient om ze het uiterlijk te geven dat we kennen. Dat spiegelende en glanzende effect dat we graag zien, gaat na verloop van tijd verloren wanneer het metaal onvermijdelijk oxidatie ondergaat, waardoor het zilver dof en vervolgens donkerder wordt.

Dit betekent echter niet dat het niet meer te herstellen is. Je bent zeker bekend met specifieke producten voor het laten glanzen van zilveren voorwerpen, maar misschien heb je ze niet bij de hand als je ze nodig hebt, of je hebt geen zin in de extra kosten voor iets dat slechts af en toe wordt gebruikt. De oplossing die je altijd bij de hand hebt is tandpasta!

Het belangrijkste is om een tandpasta te kiezen die geen gelbestanddelen bevat, dus tandpasta's met een biologische samenstelling zijn aan te raden. Gebruik kleine hoeveelheden die je met zachte doeken (microvezel of flanel) uitsmeert, spoel het oppervlak vervolgens af met warm water en droog het onmiddellijk met een andere doek, waarbij je zachtjes dept.

Alternatieven om het zilver te laten glanzen zijn een mengsel van water en isopropylalcohol, of witte azijn, ook weer in te wrijven met een zachte doek tot je het gewenste resultaat hebt.

Klaar om je bestek weer als nieuw te zien glanzen?

Advertisement