Sponzen: ze doen veel meer dan afwassen, oppervlakken of sanitair schoonmaken

door Natasja

25 Juli 2023

Sponzen: ze doen veel meer dan afwassen, oppervlakken of sanitair schoonmaken
Advertisement

Hoe vaak per dag pakken we een spons om wat schoon te maken in huis? Van het afwassen van een paar borden in de gootsteen tot het verwijderen van vuil uit de badkamer, of van een aanrecht waar we net klaar zijn met snijden of het verwerken van ingredi├źnten, sponzen zijn onmisbare onderdelen van huishoudelijke klusjes en het is niet ongewoon om altijd een paar sponzen in huis te hebben.

Vaak gooien we ze te snel weg, terwijl ze nog lang bruikbaar zouden kunnen zijn, als ze maar goed schoongemaakt en ontsmet worden, maar als ze een beetje hun vorm verliezen en helemaal beschadigd zijn, lijken ze voorbestemd voor de vuilnisbak. Maar zelfs dan kun je ze nog op nuttige manieren gebruiken. En de toepassingen die we je nu gaan uitleggen, werken des te beter met sponzen die nog in zeer goede staat zijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

Alles wat je nodig hebt is een viltstift en een stanleymes om van elke spons veel verschillende schoonmaakhulpmiddelen te maken.

Als je ramen in je huis hebt die doorlopen in de rails van het raamkozijn die steeds meer vervuild raken met vuil en je bent er niet in geslaagd om het vuil gemakkelijk te verwijderen, dan kan de vaatwasspons helpen. Je kunt de viltstift nemen, de spons op de rail leggen en er lijnen op trekken bij de verticale 'bladen' van elke rail. Vervolgens maak je sneden met het stanleymes, zonder te diep te gaan om de stukken te scheiden, maar alleen om spleten te maken. Op deze manier kun je de spons in de schuifrail van het frame steken en elke groef perfect vullen voor een grondige reiniging.

In elke vergelijkbare situatie, waar de spons te groot is, maar je niet eens tijd wilt verspillen door een stuk ervan in elke moeilijk bereikbare spleet te steken, hoef je alleen maar uit te zoeken waar je de sneden moet maken en het wordt je op maat gemaakte schoonmaakhulpmiddel. Een voorbeeld is de rails van de douchecabine!

Dan zijn er nog gevallen waarin je met een spons in een vaas wilt reiken waar je met je hand niet in kunt: ook daar krijg je de spons in, op de juiste manier uitgesneden en aan een stokje bevestigd, of je stopt een magneet in het ene stuk spons en een stuk ijzer in het andere en je creëert een paar dat synchroon werkt aan beide kanten van de vaas zelf!

Handig, vind je ook niet?

Advertisement