Gebruik de uien die je thuis hebt om nieuwe planten te kweken in plastic bekers

door Natasja

31 Juli 2023

Gebruik de uien die je thuis hebt om nieuwe planten te kweken in plastic bekers
Advertisement

Met uien kun je van alles bereiden, van hartige gerechten tot zoetzure sauzen: het zijn groenten die een unieke smaak kunnen geven aan elke lekkernij die je in de keuken wilt bereiden. Verse uien in huis hebben, betekent dus een extra troef in de keuken. Je kunt echter niet altijd verse groenten kopen, en er zijn tijden in het jaar waarin dat moeilijker is dan andere. De verstandige oplossing is om ze te kweken, en dit kan meestal diegenen ontmoedigen die geen hoekje van de tuin hebben om aan een moestuin te wijden, noch voldoende ruimte op balkons of terrassen hebben.

Maar gelukkig is het in het geval van uien ook mogelijk om ze in zeer kleine ruimtes te kweken: zoals een plastic beker! Lees verder om uit te vinden hoe.

via NY SOKHOM

Advertisement
Video Tutorial via NY SOKHOM/YouTube

Video Tutorial via NY SOKHOM/YouTube

Zoals de video van het NY SOKHOM-kanaal op YouTube je laat zien, is het proces om uien te kweken eenvoudig en ook vrij snel: in slechts 7 dagen begin je groene bladeren te zien - ook lekker om toe te voegen aan talloze gerechten.

In de video worden Indiase uien gebruikt, maar het is een methode die met alle wel uien werkt. Als je niet aan Indiase uien kunt komen, probeer dan rode uien die niet te groot zijn, zodat ze gemakkelijk in bekers passen.

Alles wat je nodig hebt is: een diep, dik, doorzichtige plastic beker of de doorzichtige plastic potten die worden aanbevolen voor het kweken van orchideeën; een hete priem/stanleymes, het soort met een metalen punt die warm wordt en gemakkelijk door plastic kan prikken - als alternatief moet je voorzichtig de punt van een schroevendraaier verwarmen; potgrond; de uien en een scherp mes.

Begin met het snijden van de uien: je moet het kapje verwijderen met een platte snede. Pas op dat je niet het deel verwijdert waar de wortels uitlopen, het soort donkere stoppels die ze aan de onderkant hebben. Neem dus de plastic potten, waarvan je gaten hebt geboord in de bodem en ook langs de wanden om transpiratie en drainage te garanderen; vul ze met potgrond tot een paar vingers van de rand, bij voorkeur tuinaarde, die rijk en goed los is. Maak met je vingers een klein gaatje in het oppervlak van de potgrond en leg er een ui in, met de snijkant naar boven en de wortels onderaan. Geef royaal water (nadat je de bekers op een paar schoteltjes hebt gezet) en geef na een paar dagen opnieuw water als de grond begint uit te drogen.

Advertisement
Gebruik de uien die je thuis hebt om nieuwe planten te kweken in plastic bekers - 2

Al binnen een week zie je de groene blaadjes mooi en sterk groeien, en al snel heb je nieuwe planten om te gebruiken!

In de video hieronder zie je duidelijk elke stap.

Advertisement