Wil je een plant die maandenlang bloeit met zeer weinig verzorging? Ontdek hoe je broccoli kunt kweken

door Natasja

24 April 2022

Wil je een plant die maandenlang bloeit met zeer weinig verzorging? Ontdek hoe je broccoli kunt kweken
Advertisement

Broccoli is een van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld. Het is een groente met uitstekende voedingswaarden, die vrijwel zonder risico kan worden gegeten en vaak de basis vormt van veel voedingsschema's die door deskundigen worden aanbevolen.

Om de broccoli te eten, snij je het zo dat de stengels voorzichtig van elkaar gescheiden zijn en kook het dan lange tijd tot het net zacht genoeg is om te eten. Als je het als "geheel" ziet, lijkt het een beetje op een bos bloemen, met alle stengels samen in het midden en dan de paraplu-achtige of spitse toppen naargelang het geval. In feite heeft het hele deel van de plant die je eet de bloemen nog perfect gesloten.

Maar als je hem laat groeien, zul je zien dat het uitgroeit tot een heel mooie plant met veel mooie kleine gele bloemetjes. Het kan een leuk experiment zijn proberen een broccoliplant te kweken!

via @justplantaesthetics/TikTok

Advertisement
Tutorial via @justplantaesthetics/TikTok

Tutorial via @justplantaesthetics/TikTok

Zoals je ook in deze TikTok-video (https://www.tiktok.com/@justplantaesthetics/video/6982601568650562821) kunt zien, hoef je in feite alleen maar een stengel met zijn groene en nog compacte bladerdek te nemen, net alsof je de plant in kokend water gaat koken, en hem in plaats daarvan net als elke snijbloem in een vaas of hoog glas met water te zetten. Je kunt één enkele stengel of misschien de hele stronk met op één of twee na alle afgesneden stengels in het water zetten.

Binnen enkele dagen zu je zien dat de kleine groene bloempjes opengaan en lichtgele bloemblaadjes onthullen en dat het hele broccoliblaadje een gedaanteverwisseling ondergaat.

Net als bij het stekken van planten is het belangrijk om het water om de paar dagen te verversen om te voorkomen dat het troebel wordt. Als je dit doet, zul je niet alleen de bloemen lange tijd blijven zien, maar ook merken dat er wortels ontspruiten aan de basis van de stengel: de plant is aan het regenereren en is zelfs klaar om in de grond te worden gezet.

Je zou dan kunnen proberen om door te gaan met hydrocultuur of alles in een pot te zetten. Als je deze planten op een zonnige plaats houdt en ze niet vergeet, kunnen ze lang blijven bloeien en zelfs lange, slanke takken met gele bloemen produceren.

Heb je wel eens geprobeerd om broccolibloemen te laten groeien? Zou je het leuk vinden om dit kleine en goedkope experiment uit te proberen?

Advertisement