Voor een overvloedige frambozenoogst moet je goed voor de struik zorgen

door Natasja

27 Maart 2024

Voor een overvloedige frambozenoogst moet je goed voor de struik zorgen
Advertisement

Frambozen zijn lekker en rijk aan veel heilzame stoffen voor het organisme. Ze kunnen ook gemakkelijk in de tuin worden gekweekt, zodat je tijdens het zomerseizoen altijd een overvloedige voorraad van deze heerlijke verse vruchten hebt.

Ben je wel eens teleurgesteld geweest over de hoeveelheid vruchten aan de struiken? Om een overvloedige oogst te garanderen, moet je verschillende kweekstrategieën toepassen, zodat de planten alles krijgen wat ze nodig hebben voor een zeer rijke productie.

In deze gids leggen we uit hoe je de struiken kunt verzorgen voor een overvloedige frambozenoogst.

Het belang van snoeien voor een goede oogst

Het belang van snoeien voor een goede oogst

magnumpismydad/Reddit

Snoeien is een essentiële stap om een weelderige groei en een overvloedige oogst voor de frambozenstruik te garanderen. Dit moet in de late winter of het vroege voorjaar gebeuren, afhankelijk van de frambozenvariëteit die je kweekt.

Voor het correct snoeien van niet doorbloeiende variëteiten moeten alle takken die het voorgaande jaar vruchten hebben gedragen worden verwijderd, naast de droge of zieke takken, zodat alleen de jonge scheuten overblijven die in het zomerseizoen overvloedig vruchten kunnen dragen.

Doorbloeiende variëteiten moeten daarentegen onmiddellijk na de zomerbloei aan de onderkant worden gesnoeid; nadat de bladeren zijn gevallen, worden de scheuten uitgedund, zodat er nog maar 4 of 5 scheuten overblijven, die worden verbreed en verspreid. Dankzij deze techniek is het mogelijk om een dubbele oogst te hebben: één in de vroege zomer en één in de herfst.

Als je echter een overvloedigere en kwalitatief betere oogst wilt, kun je de framboos kweken door de scheuten aan de onderkant te snoeien op het moment van planten om nieuwe groei vanuit de wortels in de lente te stimuleren; wanneer de bladeren vallen, moeten ook alle scheuten worden verwijderd, zodat je het volgende jaar alleen nieuwe scheuten hebt, wat een overvloedigere oogst oplevert.

Advertisement

Andere strategieën voor een overvloedige oogst

Andere strategieën voor een overvloedige oogst

Pixabay

Naast snoeien heb je nog andere kleine kweektrucjes nodig, die je kunnen helpen om een overvloedigere oogst van de frambozenstruiken te krijgen:

  • de juiste standplaats is cruciaal voor bevredigende resultaten: plant de frambozen in de volle zon, maar goed beschermd tegen sterke wind;
  • het moment van het overplanten is ook belangrijk: wacht tot het einde van de vorst om schade tijdens de kwetsbare groeifase te voorkomen;
  • geef regelmatig en diep water, maar ook bemesting is essentieel: strooi mest of compost op de grond en gebruik regelmatig een uitgebalanceerde meststof;
  • tot slot is er een truc om bestuivers aan te trekken door de planten water te geven met een mengsel van water en suiker; op deze manier worden de insecten meer aangetrokken tot de planten, neemt de bevruchting toe en wordt de fruitproductie bevorderd.

Veel plezier met het kweken en geniet van de oogst!

Advertisement