Thuis aardbeien telen? Ontdek hoe je ze uit zaad kweekt !

door Natasja

09 Mei 2022

Thuis aardbeien telen? Ontdek hoe je ze uit zaad kweekt !
Advertisement

Aardbeien zijn ongetwijfeld een van de populairste vruchten voor zowel volwassenen als kinderen en worden over de hele wereld gegeten en gewaardeerd. Aardbeien zijn niet alleen lekker en geschikt om vele toetjes, maar ook sommige hartige gerechten te verrijken, maar ze zijn ook vrij gemakkelijk te kweken, zozeer zelfs dat ze in potten kunnen worden geteeld. Dus niet alleen wie wat bruikbare grond in de tuin heeft, maar ook degenen die voldoende ruimte hebben op een balkon of terras, kunnen zich wagen aan het kweken van aardbeien.

Hoewel de gemakkelijkste manier om met de teelt te beginnen het gebruik van kleine zaailingen of de uitlopers van oudere planten is, is het ook mogelijk om uit zaad te beginnen. Je kunt ofwel zaden van de gewone aardbeien gebruiken, maar er rekening mee houden dat de resulterende plant waarschijnlijk andere vruchten zal dragen (aangezien we vaak gehybridiseerde soorten eten); of je kunt ze kopen in winkels, ook online.

Advertisement
Maxipixel, Pixabay

Maxipixel, Pixabay

Om de zaadjes uit het fruit te verwijderen kun je het volgende doen:

  • Snij de buitenkant van de aardbei, laat hem in de zon drogen en verwijder de zaadjes met de hand, ze komen er gemakkelijk vanaf.
  • Blender het fruit in water en zeef het vervolgens om de zaadjes te verkrijgen.

Wanneer zaaien?

Je moet altijd wachten tot het einde van de winter, dus als je met de teelt op een zaaibed begint, kun je in gebieden met zachte winters al in februari beginnen, anders kun je het beter in maart doen; als je rechtstreeks in de grond (of in grote potten) wilt zaaien, kun je beter wachten tot eind maart of de eerste helft van april.

Hoe ontkiem je zaden

Zaden hebben een aantal voorwaarden nodig om te ontkiemen

  • Je moet de zaadhuid zacht maken, en om dit te doen kun je de zaden 3 tot 4 uur laten weken. Sommige mensen laten ze weken in kamillethee (gekoeld en ongezoet).
  • Temperatuur: 15 graden is ideaal, maar tot 10 graden is het mogelijk dat het zaad uitkomt.
  • Vocht en losse grond: de zaden moeten in goed doorlatende grond worden geplaatst en bedekt met een dun laagje grond, ongeveer 10 millimeter. Daarna moeten ze worden bewaterd, en de grond moet altijd vochtig blijven, maar mag niet drassig zijn. Daarom is het belangrijk voortdurend te irrigeren, zonder de grond te laten uitdrogen, totdat de zaden ontkiemen.
  • Licht: zodra het zaad is gekiemd, moet het door zonlicht worden bereikt om goed te kunnen ontkiemen, dus kies lichte plaatsen voor het kweken.
  • Tijd: zaden ontkiemen gewoonlijk in 10 dagen tot 2 weken.

Door met het proces in een zaaibed te beginnen, heb je de groeiomstandigheden beter onder controle: de fijne, goed gedraineerde grond, de juiste temperatuur en vooral de afwezigheid van andere planten (zoals onkruid) die voedingsstoffen van de aardbeiplanten kunnen stelen. Als je voor deze methode kiest, moet je 4 of 5 zaden in elk vakje stoppen en anderhalve maand of twee wachten voordat de zaailingen klaar zijn om in hun potten of in de grond te worden gezet: je moet ze uitplanten wanneer het exemplaar wortels heeft ontwikkeld die sterk genoeg zijn om in de nieuwe omgeving wortel te schieten.

De beste tijd om aardbeien te planten is in het voorjaar, wanneer de temperatuur 's nachts hoger is dan 15-16 graden. Dit kan ook in andere perioden van het jaar, maar niet tijdens de heetste perioden van de zomer.

Zou je het leuk vinden om aardbeien binnenshuis te kweken?

Advertisement