5 nuttige tips om je huis professioneel te schilderen

door Natasja

23 Maart 2022

5 nuttige tips om je huis professioneel te schilderen
Advertisement

De muren van een kamer opnieuw verven om de aanblik van de kamer op te frissen of om het interieurmeubilair helemaal te heroverwegen is een van de meest voorkomende en kosteneffectieve manieren om een huis te transformeren. Na verloop van tijd kunnen vuil, vocht en zelfs rook vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn en uiteindelijk moet je er echt wat aan doen, en een verflaag is dan echt onvermijdelijk.

Als je wat geld wilt besparen, kun je zelf voor het overschilderen zorgen, maar je moet vermijden dat je enkele van de meest voorkomende fouten maakt, zodat je zeker bent van een echt bevredigend resultaat. Hier zijn vijf tips om je te helpen de klus als een vakman aan te pakken.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Welke verf? Je kunt kiezen uit twee hoofdcategorieën verf: verf op waterbasis en verf op oliebasis. Verven op waterbasis zijn nu het meest geschikt voor binnenwerk, ze drogen sneller, hebben een minder penetrante geur en zijn er in veel verschillende afwerkingen. Ze drogen sneller, ruiken minder penetrant en zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van afwerkingen. De afwerking is ook belangrijk, waarbij matte afwerkingen het meest worden gebruikt, maar in sommige gebieden zoals keukens en badkamers kun je de voorkeur geven aan een glanzende afwerking. In ieder geval is het altijd een goed idee om te investeren in kwaliteitsproducten, die mettertijd veel betere resultaten zullen opleveren.
  • Primer: ja of nee? Je hebt altijd een primer nodig als je een donkere muur met een lichtere kleur wilt verven of als de muur vlekken en onvolkomenheden vertoonde (misschien moest je scheuren of spijkergaatjes repareren). Maar als de basis schoon en helder is, kun je hem net zo goed niet gebruiken. Er zijn ook verven met grondverf, wat een beetje geld kan besparen.
  • Hoeveel verf? Het is het beste om de berekeningen op voorhand te doen. Bedenk dat een liter verf gemiddeld 7-9 vierkante meter kan bedekken als de muur glad is, en iets minder (6-8 vierkante meter) voor ruwe muren. Het is altijd een goed idee om dezelfde hoeveelheid verf te kopen als je nodig hebt voor het te bedekken deel, en rekening te houden met een extra liter om bij te werken. Bovendien is het altijd een goed idee om alle verpakkingen die je koopt (vooral als ze gekleurd zijn) eerst in een grote emmer te mengen, zodat je werkelijk op elk deel van de muren dezelfde kleur hebt. Je kunt altijd de verf die overblijft in een van de verpakkingen opnieuw verzegelen.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • In welke volgorde moet ik handelen? Er zijn twee denkmethoden. Over het algemeen zul je het echter niet verkeerd doen als je deze volgorde aanhoudt: stof en reinig alle plinten en hoeken van muren en plafonds grondig. Bedek vervolgens oppervlakken zoals deur- en raamstijlen en -kozijnen, handgrepen en plinten met plakband. Houd de vloer en de meubels bedekt met doeken. Schilder eerst de hoeken van de te bedekken ruimte (er zijn verschillende technieken om dit te doen) en begin dan te schilderen vanaf het plafond naar beneden op de muren en vervolgens op eventuele muurlijsten.
  • Vooral voor het plafond: gebruik de roller door weg te gaan van het punt waar je bent en dan terug naar je toe in een zigzag beweging. Werk aan kleine delen, en zorg ervoor dat elk nieuw gebied een beetje overlapt met het vorige. Vermijd echter boven je hoofd te schilderen, want dan zie je niet wat je aan het doen bent.

Dit zijn kleine tips, maar ze kunnen veel helpen om nauwkeurig en zonder stress te werken.

Advertisement