Je beste bondgenoot in de strijd tegen zilvervisjes is baking soda

door Natasja

24 Juli 2023

Je beste bondgenoot in de strijd tegen zilvervisjes is baking soda
Advertisement

Zilvervisjes zijn kleine insecten (hun wetenschappelijke naam is Lepisma saccharina) die zich bijna overal in huis nestelen: in de voorraadkast, in kieren in hout en tussen de bladzijden van boeken. Hoewel dit insect nogal onaangenaam is om te zien, is het ongevaarlijk voor mensen, maar het is altijd een goed idee om er zo snel mogelijk vanaf te komen omdat het zich voedt met suikers, vooral zetmeel, dat in overvloed aanwezig is, niet alleen in voedsel, maar ook in hout en papier van boeken en behang, maar ook in lijm en zelfs op sommige stoffen zoals katoen.

Omdat ze in vochtige en donkere omgevingen leven, nestelen deze insecten zich voornamelijk in badkamers, kelders of achter behangpapier en in het ergste geval kunnen ze voorwerpen in huis of de structuur van het huis ernstig beschadigen.

Maar hoe kun je ze verwijderen? De beste hulp in dit geval is baking soda.

Advertisement
@Christian Fischer/Wikimedia Commons

@Christian Fischer/Wikimedia Commons

Baking soda heeft veel toepassingen in huis, onder andere als insecticide. Je kunt het gebruiken door het simpelweg te plaatsen op plekken waar je zilvervisjes hebt gezien, zoals vochtige hoeken, de kelder en achter meubels, en het zal al het werk voor je doen. Je kunt ook een handige val maken om ze sneller uit te schakelen door gelijke delen baking soda en meel te mengen. Gebruik dit mengsel zoals je baking soda alleen zou gebruiken: het meel trekt de zilvervisjes aan en het baking soda elimineert ze.

Wees voorzichtig bij het gebruik van baking soda als je kinderen of dieren hebt, want dit product kan schadelijk zijn als het in grote hoeveelheden wordt ingeslikt.

Baking soda is echter niet het enige nuttige natuurlijke middel tegen deze insecten: etherische oliën, bijvoorbeeld, vooral lavendel en cederolie, zijn ook nuttig tegen deze insecten; lijmvallen zijn ook uitstekend tegen zilvervisjes, omdat ze verstrikt raken in de lijm; azijn, in een spuitfles en verspreid over de mogelijke nestplaatsen, is zeer nuttig, eventueel gemengd met citroensap om de geur te maskeren, terwijl diatomeeën, kleine fossiele micro-organismen, in contact met deze insecten hun exoskelet doorboren.

Nu ben je echt klaar om deze ongewenste gasten te verwijderen!

Advertisement