Ontdek de 8 dingen in je huis die je dagelijks moet schoonmaken

door Natasja

20 Juli 2023

Ontdek de 8 dingen in je huis die je dagelijks moet schoonmaken
Advertisement

Met uitzondering van een paar echte enthousiastelingen, houdt niemand echt van schoonmaken en stellen we het gemakkelijk van dag tot dag uit ons wekelijks of maandelijks te wijden aan grondige en uitgebreide taken. Hoewel dit handig kan zijn in sommige delen van je huis, zijn er toch zones en voorwerpen die dagelijks moeten worden schoongemaakt, ten eerste om hygiënische redenen en ten tweede om ervoor te zorgen dat je huis er altijd netjes uitziet.

Als je de schoonmaak verdeelt in dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken, verlicht je bovendien de werkdruk door ze over meerdere dagen te verdelen en ze bijna ongemerkt uit te voeren.

Hieronder zetten we 8 dingen op een rijtje die je elke dag in huis moet schoonmaken.

Advertisement

1. Wastafelblad

1. Wastafelblad

Pexels

De badkamer is een plek waar we ons 's ochtends klaarmaken voor de dag en 's avonds voor de nacht. Daarom kunnen er elke dag tandpasta, make-up, crèmes, lotions, haren en andere middelen op het blad vallen en het vies maken. Maak er een gewoonte van om het elke ochtend schoon te maken, zodra je klaar bent met je schoonheidsroutine. Zo houd je de badkamer schoner.

Advertisement

2. Glazen douchewanden

2. Glazen douchewanden

Pexels

Laten we nu, zonder de badkamer te verlaten, eens naar de douche kijken: de glazen of kunsthars douchewand raakt gemakkelijk verkorst met kalk wanneer hij aan de lucht droogt en deze vlekken zijn onvermijdelijk heel moeilijk te verwijderen. Voorkom dat ze zich vormen door een trekker bij de hand te houden in de douche en er na elk gebruik overheen te vegen. De douche zal eindelijk altijd moeiteloos schoon zijn.

3. Afwas

3. Afwas

Pexels

Laten we nu overgaan naar de keuken, waar de vuile vaat het eerste is dat dagelijks moet worden schoongemaakt. Als je 's avonds erg moe bent, kan de verleiding groot zijn om te gaan slapen en de vuile vaat in de gootsteen te laten staan, maar deze gewoonte leidt tot de ontwikkeling van onaangename geuren en vergroot tegelijkertijd de korstvorming op de vaat, die met meer moeite weer schoon wordt. Besteed elke avond 10 minuten aan deze taak, het zal sneller en gemakkelijker gaan.

4. Keukengootsteen

4. Keukengootsteen

Pexels

Als je toch bezig bent, maak dan ook de gootsteen zelf schoon. Als hij vuil blijft, kan een roestvrijstalen of porseleinen gootsteen gemakkelijk vlekken krijgen, waardoor de keuken er slordig en vies uitziet. Maak er een gewoonte van om na het afwassen van serviesgoed en bestek ook de gootsteen schoon te maken en te drogen met een vaatdoekje om water- en kalkvlekken te voorkomen.

5. Spons

5. Spons

Pexels

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de spons die je gebruikt om af te wassen het meest door bacteriën aangetaste voorwerp in je huis is, dus je moet er speciale aandacht aan besteden door hem dagelijks te wassen en te ontsmetten. Laat hem na gebruik volledig aan de lucht drogen en maak hem regelmatig schoon door hem in de vaatwasser te doen of hem te laten weken in een oplossing van water, azijn en baking soda.

Advertisement

6. Keukenaanrecht

6. Keukenaanrecht

Pexels

Weinig plaatsen worden zo vaak vuil als keukenaanrechten. Het zijn de plaatsen waar je meerdere keren per dag de maaltijden bereidt en zowel het aanrecht als het fornuis verzamelen daarom talloze spatten en etensresten. Als ze niet vaak genoeg worden schoongemaakt, kunnen deze oppervlakken gemakkelijk vatbaar zijn voor de ontwikkeling van bacteriën, dus is het belangrijk om ze elke avond schoon te maken voor een maximale hygiëne.

7. Keukenvloer

7. Keukenvloer

Pexels

Hoewel het niet nodig is om elke dag te dweilen, is het van fundamenteel belang om kruimels minstens een keer per dag te verwijderen, om onder andere te voorkomen dat insecten en mieren worden aangetrokken. Dit kan ook 's avonds na het eten worden gedaan, bij voorkeur twee keer per dag, na de hoofdmaaltijden.

Advertisement

8. Herbruikbare flessen

8. Herbruikbare flessen

Pexels

De herbruikbare flessen voor water waarmee je water bij het eten inschenkt en de waterflessen die je dagelijks overal mee naartoe neemt, zijn perfect voor de verspreiding van schimmels en bacteriën en moeten daarom dagelijks worden afgewassen met heet water en zeep of in de vaatwasser gewassen worden indien mogelijk. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat je altijd vers water hebt om te drinken.

Welke van deze dingen maak jij elke dag schoon?

Advertisement