Vlekken op sandalen: om ze voorgoed te laten verdwijnen, zijn er 3 eenvoudige thuismethodes

door Natasja

18 Juli 2023

Vlekken op sandalen: om ze voorgoed te laten verdwijnen, zijn er 3 eenvoudige thuismethodes
Advertisement

De temperatuur stijgt, schoenen worden lichter... om sandalen te worden: het is bijna een natuurwet voor veel mensen die, zodra het te warm wordt, het idee niet kunnen verdragen om te blijven lopen met de voeten gevangen in de ovens van sportschoenen of andere schoenen die in het dagelijks leven meestal zo geliefd zijn. Kiezen voor sandalen, vooral die welke het dagelijkse schoeisel worden voor elke gelegenheid, betekent onvermijdelijk niet alleen dat de voet wordt blootgesteld aan meer vuil, maar ook de schoen zelf. Het zweet van de voet en al het stof dat zich ophoopt op de schoen en zich afzet op de binnenzool, zorgen uiteindelijk voor vlekken en niet zelden voor onaangename geuren.

Dus hoe krijg je sandalen die er weer als nieuw uitzien? Er zijn methoden die je kunt proberen, zoals de volgende.

Advertisement
Creativo

Creativo

Sandalen kunnen meestal niet in de wasmachine gewassen worden zoals veel andere schoenen, maar je moet ze toch een beetje nat maken om de verschillende middelen die hieronder beschreven worden effectief toe te kunnen passen. Pak dus een zachte doek, maak hem vochtig en dep hem op de binnenzool, zonder te overdrijven. Op deze manier kun je het grootste deel van het vuil verwijderen, zodat je direct op de vlekken kunt werken.

Op dit punt kun je verschillende methoden gebruiken om van de vlekken af te komen:

  • Baking soda: meng in een kommetje of glas baking soda en een beetje water tot je een niet al te vloeibare crème krijgt. Wrijf het product met een oude tandenborstel op de vlekken en vervolgens op de rest van de binnenzool. Wacht een paar minuten en wrijf dan nogmaals met een zachte, licht bevochtigde doek om de baking soda te verwijderen. Laat aan de lucht drogen, maar niet in direct zonlicht. Je kunt je schoenen ook ontgeuren door 3 druppels van een etherische olie naar keuze aan de baking soda toe te voegen.
  • Marseillezeep: verdun een theelepel in een glas lauw water en wrijf het mengsel op de binnenzool met behulp van een doek, een oude handdoek of ook een tandenborstel. Gebruik vervolgens een andere natte, goed uitgewrongen doek om af te spoelen en een derde - droge - doek om het grootste deel van het vocht te verwijderen, voordat je de binnenzool aan de lucht laat drogen.

Als je echter bang bent om je sandalen te verpesten met DIY methoden, koop dan een:

  • Droge vlekverwijderaar: deze hoef je niet uit te spoelen en is dus goed voor schoenen zoals de sandalen in kwestie. Het enige wat je hoeft te doen is het op de binnenzool te spuiten, het een paar minuten te laten drogen en het er dan af te borstelen met een harde borstel zoals een borstel voor de was. Klop de sandalen goed tegen elkaar om al het overtollige stof eraf te laten vallen. Maak vervolgens een doek vochtig, was alles af en laat het aan de lucht drogen.

Je hebt nu onberispelijke schoenen die ruiken als nieuw!

Advertisement