IJsvlekken op kleding: vind de oplossing in de keuken om ze te laten verdwijnen

door Natasja

18 Juli 2023

IJsvlekken op kleding: vind de oplossing in de keuken om ze te laten verdwijnen
Advertisement

Het verlangen naar ijs overvalt iedereen, zelfs heel vaak, in de zomer - en het is niet zeker dat het niet ook op andere momenten van het jaar de kop opsteekt. Het is gewoon zo dat bij warm weer ijs eten zonder incidenten een echte uitdaging is: de hoge temperaturen dwingen je om het snel op te eten, anders wordt het ijs vloeibaar en komt het op je handen en bijna altijd op je kleren terecht. En laten we niet alleen de kinderen de schuld geven: het overkomt de besten onder ons volwassenen ook.

Wat te doen met al die medailles van verschillende kleuren op stoffen? Het is een beetje moeilijk om er vanaf te komen, vooral als je niet thuis bent en dus niet meteen iets kunt doen. Je hoeft echter niet te wanhopen: met een paar ingrediënten die je in de keuken vindt, kun je je favoriete T-shirt toch nog herstellen!

Advertisement
Creativo

Creativo

Door de voorraadkast of koelkast door te spitten, kun je een aantal nuttige bondgenoten vinden in de strijd tegen moeilijke vlekken. De specifieke ingrediënten die je kunt gebruiken zijn:

  • Citroenzuur, of citroensap: pers een citroen uit en filter het sap, of los een eetlepel citroenzuur op in een kommetje met 200 ml water. Giet de vloeistof over de vlek, laat hem goed inweken en wacht een kwartier. Spoel vervolgens met koud water en wrijf de stof zachtjes uit.
  • Waterstofperoxide en baking soda: meng een eetlepel baking soda met genoeg waterstofperoxide om een crème te maken en verdeel dit over de vlek, zodat deze goed bedekt is. Wacht 20 minuten en spoel af met warm water.
  • Witte azijn (wijn of alcohol): meng 50 ml azijn met 100 ml warm water en dep de oplossing met een goed gereinigde zachte doek op de vlek totdat deze goed geïmpregneerd is. Na ongeveer tien minuten met het aangegeven mengsel en de doek over de vlek wrijven en onmiddellijk uitspoelen. Het kan nodig zijn om de handeling te herhalen om de vlek grondig te laten verdwijnen.

Als je snel handelt door het grootste deel van het vuil te verwijderen en het ijs af te spoelen zodra het op de stof is gedruppeld, is de resterende vlek meestal vrij gemakkelijk te verwijderen met deze methoden. Als het ijs daarentegen is opgedroogd, verwijder dan het grootste deel door voorzichtig te krabben met een mes met een ronde punt, dompel het bevuilde gedeelte onder in waterstofperoxide en laat het minstens een half uur staan voordat je verder gaat met de gebruikelijke wasbeurt. Als er lichte vlekken achterblijven, probeer de bovenstaande methoden dan opnieuw.

Advertisement