Op vakantie? Geef je potten water met een supergoedkope truc

door Natasja

22 Juli 2023

Op vakantie? Geef je potten water met een supergoedkope truc
Advertisement

We verzorgen de kamerplanten het hele jaar door, en dan is er maar een beetje onoplettendheid nodig tijdens de zomervakantieperiode waardoor je afscheid van ze moet nemen? Niet per se: het enige wat je hoeft te doen, is een paar passende voorzorgsmaatregelen nemen. Irrigatiesystemen of de hulp van iemand die langskomt om je favoriete planten te controleren geven je de grootste zekerheid, maar zelfs zonder op deze methoden te kunnen vertrouwen, kun je het toch oplossen. En dat voor heel weinig geld!

Er is namelijk een eenvoudig maar zeer effectief systeem dat je thuis kunt toepassen, in combinatie met een aantal voorzorgsmaatregelen, dat echt een verschil kan maken. Alles wat je nodig hebt is een wollen draad, of zelfs maar een paar oude T-shirts of lakens, en je hebt een bewateringssysteem dat dagenlang voor je planten zorgt!

Advertisement
Reddit

Reddit

Wat heb je nodig? Je hebt nodig:

  • Een pan, of verschillende grote plastic bakjes zoals die van yoghurt. Ze moeten een deksel hebben. Anders grote emmers bedekt met tenminste gaas.
  • Wol, of garen, of lange stroken stof, die je kunt maken van oude T-shirts, lakens of iets anders.
  • Stenen, zware voorwerpen of iets anders dat helpt om de draad/doek op de bodem van de pot te houden.

De werkwijze is heel eenvoudig: je plaatst de houder met water gewoon op een hoger punt dan de plank waar de potten op staan. Dus als je ze op de grond zet, neem dan een krukje of doos en zet de waterhouder erop. Plaats alle potten rond de waterbron, of gebruik meerdere houders, maar plaats ze altijd hoger dan de potten.

Nu hoef je alleen nog maar een uiteinde van het draad/doek in het water te steken, misschien met behulp van een steen om ervoor te zorgen dat het stevig op de bodem rust. Haal de draad/doek uit de emmer en steek het andere uiteinde, dat naar de bodem zakt, in de grond van elke pot.

Op dit punt is het essentieel dat je het draad of de stof al nat hebt gemaakt: je kunt ze dan eerst in water weken (en in het geval van stof, het een beetje uitwringen zodat het niet te veel druppelt) en het dan in de potgrond steken, of er water in druppelen uit een fles of glas, of het besproeien.

Op deze manier heb je het systeem opgestart: het water zal de vezels van de draad/doek blijven doordrenken en langzaam van je DIY reservoir naar de pot reizen, zonder deze te overstromen maar wel constant vochtig te houden. Op deze manier kun je dagenlang gerust zijn, vooral als je je planten goed water geeft (op de traditionele manier) voordat je weggaat.

Er zijn ook enkele voorzorgsmaatregelen die helpen:

  • Het is beter om de potten op plaatsen te zetten die wat meer beschut zijn tegen direct zonlicht, zodat het water niet snel verdampt.
  • Dek het reservoir af zodat het water ook daar niet verdampt, en zodat er niet te veel dieren (zoals muggen) in komen.
  • Om het vocht in de potgrond langer vast te houden (maar ook om de natte lappen een beetje te bedekken, voor het geval dat) mulch je de pot door het oppervlak te bedekken met schors of kiezels (of ook geëxpandeerde klei).

Het is aan te raden om met het systeem te beginnen terwijl je nog thuis bent, zodat je om de paar dagen kunt controleren hoe het vordert en of het echt werkt of dat je het aantal draden moet verhogen, of misschien de potten een beetje moet verplaatsen. Op deze manier vind je de perfecte opstelling zodat je aan de slag kunt zonder iemand om gunsten te hoeven vragen!

Advertisement