DIY toiletreinigers: 1 middel om te proberen en 1 om koste wat het kost te vermijden

door Natasja

17 Juli 2023

DIY toiletreinigers: 1 middel om te proberen en 1 om koste wat het kost te vermijden
Advertisement

Schoonmaakmiddelen voor de keuken, voor de badkamer, voor verschillende materialen op elk oppervlak: het huis zo grondig mogelijk schoonmaken kan ertoe leiden dat je veel geld uitgeeft aan specifieke schoonmaakmiddelen, terwijl er DIY alternatieven zijn die effectief maar zeker goedkoper zijn. Of je nu wilt bezuinigen of een noodsituatie wilt oplossen waarin je niet het juiste product kunt krijgen dat in je huis ontbreekt, huismiddeltjes op basis van gewone ingrediënten om alles schoon te maken zijn altijd populair. Maar je moet oppassen dat je geen gevaarlijke mengsels maakt, zoals soms het geval is zoals wanneer geschikte producten om het toilet schoon te maken, worden geadviseerd.

Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een middel om te proberen, ook in iets andere versies, is een middel op basis van baking soda en tandpasta. Er zijn twee manieren om het te gebruiken:

  • Op het moment zelf de twee ingrediënten mengen tot een crème die je meteen op de vlekken kunt gebruiken, even laten inwerken en dan afspoelen;
  • Van tevoren een voorraad tabletten maken om bij de gelegenheid te gebruiken.

In het eerste geval heb je alleen een kleine kom nodig (glas, metaal, keramiek, plastic... allemaal prima) en een lepel. Doe een flinke eetlepel baking soda in de kom, voeg een beetje tandpasta toe (iets meer dan je zou gebruiken om je tanden te poetsen) en dan een eetlepel of twee water. Roer tot het smeuïg is. Je kunt het vloeibaarder maken als de vlekken niet te opvallend zijn en er geen aangekoekt vuil is, en minder water toevoegen of meer baking soda als er aangekoekt vuil is.

In het tweede geval heb je grotere hoeveelheden van elk ingrediënt nodig en een ijsjes- of chocoladevorm, het soort dat in de vriezer gaat. Maak een mengsel dat niet te vloeibaar is, juist een mengsel dat je met je handen kunt vormen, en vul de vorm ermee. Laat het drogen op een koele, droge plek en wanneer de tabletten stevig zijn, bewaar ze dan in een pot met een deksel. Je kunt ze gebruiken door ze gewoon in de toiletpot te gooien om 's nachts schoon te maken en te ontgeuren, maar je kunt ze ook een beetje oplossen in lauw water om het toilet schoon te maken.

Een methode die je beter kunt vermijden is Cola. Laten we het uitleggen: de beroemde bruisende drank reinigt zelfs heel moeilijke vlekken en je kunt het een nacht in het toilet laten zitten voordat je het schrobt en afspoelt. Maar het moet alleen worden gebruikt, of in ieder geval nooit in combinatie met baking soda. Samen zorgen de twee stoffen namelijk voor een letterlijk explosieve reactie.

Wees dus voorzichtig met het combineren van je favoriete huishoudelijke ingrediënten, en veel plezier met schoonmaken!

Advertisement