Zoveel bacteriën op de afwasspons! Maak hem schoon met deze onfeilbare middeltjes

door Natasja

11 Augustus 2023

Zoveel bacteriën op de afwasspons! Maak hem schoon met deze onfeilbare middeltjes
Advertisement

De afwasspons, die elke dag heel vaak wordt gebruikt, is eigenlijk het vuilste voorwerp dat je in huis hebt: onderzoekers hebben wel vijftig miljard bacteriën per kubieke centimeter op dit voorwerp gevonden! Juist daarom is het van fundamenteel belang om hem regelmatig en goed schoon te maken en te ontsmetten, bij voorkeur elke keer dat er wordt afgewassen, en hem heel vaak te vervangen.

Maar ben je er echt zeker van dat je het juiste onderhoud kent voor dit voorwerp dat zo nuttig en tegelijkertijd zo vuil is? Het eerste wat je natuurlijk moet doen, is ervoor zorgen dat hij niet te lang heel nat blijft, maar dat is niet genoeg. Je moet de juiste middelen gebruiken om altijd een maximale hygiëne te garanderen.

We stellen je hieronder de beste oplossingen voor zodat de spons altijd perfect hygiënisch is en de keuken veilig.

Advertisement
Creativo

Creativo

Allereerst moet je de spons elke keer dat je hem gebruikt goed uitspoelen en ervoor zorgen dat alle etensresten en zeepresten volledig worden verwijderd. Om ervoor te zorgen dat hij helemaal schoon is, moet je echter nog meer doen:

  • Bij bijzonder hardnekkig vuil kun je de spons laten weken in een teil water met een eetlepel baking soda, het sap van een citroen en een theelepel fijn zout.
  • Als de spons een onaangename geur afgeeft, laat hem dan weken in een teil met gelijke delen warm water en azijn met het sap van een citroen; het mengsel zal ook een ontgeurend effect hebben en een aangename geur achterlaten op de spons.
  • Als je de spons daarentegen hebt gebruikt om heel vettig serviesgoed schoon te maken, verwijder dan de resten met een sopje van warm water en Marseillezeep, en voeg azijn toe als je tegelijkertijd onaangename geurtjes wilt verwijderen.
  • Als je een snellere methode wilt om de spons te ontsmetten, kun je ook warmte gebruiken: leg de spons in een kom met water en zet hem 2 minuten op maximaal vermogen in de magnetron, verwijder vervolgens het water en laat hem aan de lucht drogen; als je geen magnetron hebt, kun je de spons in plaats daarvan weken in een mengsel van 70% waterstofperoxide en 30% water, vervolgens in de vaatwasser doen en hem op een droogcyclus zetten.

Je hoeft alleen maar je favorite methode te kiezen en de spons is altijd perfect schoon!

Advertisement