Natuurlijke meststoffen met gerecycled materiaal: recept met eierschalen

door Natasja

17 Juli 2023

Natuurlijke meststoffen met gerecycled materiaal: recept met eierschalen
Advertisement

Het is al lang algemeen bekend dat chemische meststoffen schadelijk zijn voor het milieu en de mens. Deze meststoffen, die rijk zijn aan stikstofverbindingen, fosfor, nitraten en kalium, kunnen de lucht, de bodem en het grondwater vervuilen en de gezondheid van het hele ecosysteem in gevaar brengen.

Precies om deze reden keert men tegenwoordig in veel sectoren terug naar de meer natuurlijke en milieuvriendelijke methoden van vroeger. Ook in de tuin zijn er veel effectieve natuurlijke alternatieven voor de verzorging en het onderhoud van de planten, waardoor we het gebruik van schadelijke industriële chemische meststoffen en onkruidverdelgers kunnen vermijden.

Maar de voordelen van natuurlijke methoden houden daar niet op: ze stellen ons ook in staat om geld te besparen door alledaagse grondstoffen en gerecyclede materialen te gebruiken.

Vandaag laten we je een recept zien voor een natuurlijke meststof gemaakt van eierschalen.

Pixabay

Pixabay

Eierschalen zijn van nature rijk aan calcium, een essentieel mineraal voor een gezonde plantengroei. Het is een uitstekende natuurlijke gerecyclede meststof die je kunt gebruiken ter vervanging van synthetische meststoffen. Als je thuis een composteerbak hebt, kun je ze gewoon toevoegen aan je compost, om de grond van potten, bloembedden en moestuinen te verrijken, maar als je dat liever doet, kun je ook een vloeibare meststof maken om samen met irrigatiewater aan planten te geven.

Om een goede meststof voor je planten te maken, heb je maar twee eenvoudige ingrediënten nodig:

  • eierschalen
  • ongezouten kookwater van groenten

Maak deze meststof door de eierschalen te breken en ze in het nog hete groentekookwater te laten weken. Wacht tot het is afgekoeld en doe het water na een paar uur in een gieter om je pot- of tuinplanten water te geven.

Dit is zeer rijk aan mineralen en zorgt er niet alleen voor dat je minder afvalstoffen overhoudt aan de bereiding van de maaltijden, maar het verrijkt ook de grond, waardoor je planten alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben voor een bloeiende groei. Vergeet niet dat je het kookwater alleen kunt gebruiken als het ongezouten is, want zout kan je gewassen juist beschadigen, omdat het een natuurlijke onkruidverdelger is.

Vanaf nu is het verzorgen van je planten een echt ecologisch gebaar!

Advertisement