Is je flat klein? Maak het gezellig met deze 10 woonkamerideeën

door Natasja

12 Augustus 2023

Is je flat klein? Maak het gezellig met deze 10 woonkamerideeën
Advertisement

Bij het inrichten van een klein huis is de grootste uitdaging om zeer kleine kamers ruimer, lichter en gezelliger te laten lijken, en dit geldt ook voor de woonkamer. Het is namelijk noodzakelijk om al onze opbergbehoeften te verzoenen met het gebrek aan ruimte om veel voorwerpen op te bergen, zonder het comfort en de behoefte aan bewegingsvrijheid uit het oog te verliezen.

Als de juiste tactiek wordt gebruikt bij het inrichten, zijn er ongetwijfeld aanzienlijke voordelen verbonden aan het wonen in een kleine flat, in de eerste plaats het idee van intimiteit en comfort dat verbonden is aan het gezinsleven. Een klein huis heeft ook het voordeel van toegankelijkheid tot alles wat je nodig hebt en van eenvoudig en snel onderhoud.

We stellen hieronder 10 interessante ideeën voor om de woonkamer van een kleine flat in te richten.

Advertisement

1. Motieven en kleuren

Gebruik vormen en kleuren om je leefruimte af te bakenen en los te maken van de rest van de woonruimte in het geval van een open space. Kies een motief en laat die terugkomen op muren en stoffen, kies een gepersonaliseerd kleurenpalet en overweeg om de vloer in dezelfde kleur als de muren te verven.

Advertisement

2. Alternatieve zitplaatsen en opslag

Als de ruimte beperkt is, is alternatief denken vereist. Ga op zoek naar plekken die normaal gesproken niet worden gebruikt en transformeer deze tot zitplaatsen of verborgen opbergruimte. De ruimte onder de ramen kan bijvoorbeeld een mooie leeshoek creëren als je deze op de juiste manier benut. Geef de voorkeur aan lichte kleuren om de helderheid te verhogen en de ruimte te verbeteren.

3. Benadruk verticale lijnen

Of het nu gordijnen of behang is, misschien zelfs gewoon een decoratief element, het gebruik van verticale lijnen is een geweldige truc om het plafond hoger te laten lijken en de kamer groter te laten lijken. Als je een lange woonkamer hebt, helpt het zorgvuldige gebruik van verticale lijnen om de kamer weer in evenwicht te brengen.

4. Rust jezelf uit voor opslag

Meubels in zeer kleine appartementen moeten niet alleen ruim genoeg zijn om al de spullen op te bergen, maar moeten je ook in staat stellen alle beschikbare ruimte te benutten en tegelijkertijd een decoratief element zijn. Een kast die alle beschikbare ruimte in de hoogte benut is in deze gevallen ideaal, maar gebruik kleur om hem decoratief te maken. Je kunt bijvoorbeeld kleuren kiezen die contrasteren met de muur en die je door de planken heen laat schijnen.

5. Eenvoudige vloer

Een eenvoudige vloer die opgaat in de achtergrond opent de ruimte. Als je ervoor kiest om geen tapijt te gebruiken, zal de ruimte ruimtelijker aanvoelen, maar als je een open space hebt, zal tapijt helpen om de verschillende ruimtes van elkaar te onderscheiden; geef in dit geval de voorkeur aan effen, neutrale kleuren.

Advertisement

6. Ruimtebesparend meubilair

Probeer de beperkte ruimte optimaal te benutten met zwevende planken van vloer tot plafond en multifunctionele, ruimtebesparende meubels. Kies voor banken, stoelen en fauteuils modellen zonder armleuningen om teveel plaats innemen te beperken, de ruimte groter te laten lijken en het meubilair op elk moment gemakkelijk te kunnen verplaatsen.

7. Muren die bij het meubilair passen

Je ruimte zal groter lijken als de muren dezelfde kleur hebben als de meubels. Om de ruimte nog groter te laten lijken, schilder het plafond in een lichtere tint.

Advertisement

8. Hoge spiegels

Spiegels staan erom bekend dat ze ruimte vermenigvuldigen. Om je woonkamer groter te laten lijken, plaats je een grote spiegel in de buurt van of voor een raam, zodat hij het licht van buiten weerspiegelt. Je kamer zal ook helderder lijken omdat spiegels zowel natuurlijk als kunstmatig licht weerkaatsen.

9. De juiste bank

Met de juiste bank voelt de kamer ruimtelijker aan. Hoeveel zitplaatsen je ook nodig hebt, je kunt een laag model kiezen, dat kleiner oogt en het licht dat door het raam naar binnen valt niet blokkeert. Geef de voorkeur aan lichte kleuren voor meer diepte.

Advertisement

10. Donkere kleuren voor meer intimiteit

Een lichte kamer zal ongetwijfeld groter en ruimtelijker lijken en als comfort en vrijheid de sensaties zijn die je wilt voelen wanneer je in je woonkamer woont, dan moet je ongetwijfeld kiezen voor lichte en heldere kleuren. Als je echter op zoek bent naar intimiteit en gezelligheid in de woonkamer, misschien omdat je het vooral 's avonds gebruikt, dan moet je kiezen voor donkere, misschien warmere tinten.

Hoe zou jij een kleine woonkamer inrichten?

Advertisement