Hoe kaneel kweken, een exotische plant met een bedwelmende geur

door Natasja

19 Maart 2022

Hoe kaneel kweken, een exotische plant met een bedwelmende geur
Advertisement

Kaneel is een van de meest populaire specerijen ter wereld. Het is kant-en-klaar te koop in poedervorm of in houtachtige staafjes die eruit zien als een opgerold bruinachtig deeg. Het is eigenlijk de bast van de kaneelboom, Cinnamomum verum, een altijdgroene boom van de laurierfamilie uit Sri Lanka, het vroegere Ceylon. Een van de andere namen voor de kaneelboom is Ceylon Cinnamomum of Ceylon Cinnamon.

Tegen de jaren 1700 had het zich al verspreid naar tropische en subtropische gebieden, vooral in Zuidoost-Azië. Zijn natuurlijke habitat is dan ook de vochtige en hete delen in deze streken, en daarom vergt de teelt ervan in huis in andere delen van de wereld enige aandacht.

Advertisement
Commons Wikimedia, Pixnio

Commons Wikimedia, Pixnio

  • Blootstelling: hij houdt van zonnige plaatsen, maar niet van direct zonlicht. Hij moet ook beschermd worden tegen windvlagen.
  • Klimaat: hij heeft matig hoge temperaturen nodig en een constant vochtige atmosfeer. Daarom moeten de planten - die in potten worden gekweekt - in de winter binnenshuis worden gezet of in een koude kas als het klimaat niet te streng is. Bovendien moeten planten die worden gekweekt in gematigde streken en waar het klimaat tussen de seizoenen sterk verschilt, de eerste levensjaren altijd binnenshuis worden gehouden en eventueel alleen in de warmere perioden naar buiten worden gebracht.
  • Grond: de plant is bang voor stagnatie van het water, en moet dus in een losse en goed doorlatende grond worden geplaatst, die echter ook rijk is aan voedingsstoffen en organische stoffen. Je moet dus een goede universele grond mengen met humus of compost van goede kwaliteit.
  • Water geven: hoewel je je in zijn natuurlijke omgeving geen zorgen hoeft te maken over het water geven van deze plant, is het bij het kweken in potten nodig om hem overvloedig water te geven telkens wanneer de grond volledig uitdroogt, dus vaker in de warme perioden van het jaar en minder vaak in de herfst en de winter.
  • Vermeerdering: de gemakkelijkste, zij het tijdrovender, manier om te vermeerderen is door zaad. Kaneelboom zaden ontkiemen gemakkelijk. De ideale tijd is de lente. Het is echter ook mogelijk om te vermeerderen door stekken, d.w.z. door de afgeknipte takken te laten wortelen.
  • Oogsten: als je de schors van de stam wilt oogsten, moet de plant, wanneer hij twee jaar oud is, worden gesnoeid (ontdaan van het bovenste deel); maar je kunt de schors ook van de takken oogsten. Het deel dat wordt verbruikt is het binnenste, dat zich na het drogen van de buitenste laag scheidt en op natuurlijke wijze krult tot de vorm die we kennen.

Zou je het leuk vinden om kaneel in huis te kweken?

Advertisement