Kalkaanslag op de douchekop? Haal het er moeiteloos vanaf met een teil en weinig anders

door Natasja

09 Maart 2022

Kalkaanslag op de douchekop? Haal het er moeiteloos vanaf met een teil en weinig anders
Advertisement

In de meeste woningen is het water dat door de leidingen stroomt altijd zo hard dat het kalkvlekken achterlaat op het sanitair en minerale afzettingen in de kranen. Kalkvlekken kunnen met het blote oog worden waargenomen, terwijl afzettingen in de kranen meestal verschijnen bij een minder regelmatige waterstroom. Dit is ook vaak het geval bij douchekoppen, waar er minder water komt bij sommige gaatjes in de douchekop, juist omdat er kalkaanslag is ontstaan die moet worden verwijderd.

Als het een douchekop is met een beweegbare, flexibele slang, is de methode om van het probleem af te komen gelukkig eenvoudig en moeiteloos. Alles wat je nodig hebt is een teil en nog wat andere dingen. Lees verder om te ontdekken hoe je deze DIY methode kunt toepassen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Neem een teil, welke vorm die ook heeft, het mag ook een kleine teil zijn: er moet alleen genoeg water in kunnen om de douchekop onder water te houden maar niet meer.

Vul het met kokend water en witte azijn in gelijke delen, of kokend water en 200 gram citroenzuur. Plaats de douchekop in de teil en.... laat het daar in liggen voor een paar uur of zelfs de hele nacht. Als je citroenzuur gebruikt, kan het zijn dat je langer moet wachten dan met azijn om bevredigende resultaten te zien.

Als je de kans op succes met deze methode echter wilt vergroten, pers dan een citroen uit en vang het sap op in een glas voordat je de douchekop in het water dompelt. Doop er dan een tandenborstel met harde borstelharen in en wrijf ermee over de douchekop, waarbij je probeert de borstelharen in de gaatjes te krijgen. Je kunt witte azijn gebruiken in plaats van citroensap.

Je kunt ook proberen de gaatjes vrij te maken met een metalen naald of speld (misschien nadat je de zone al met een zure stof zoals citroensap of azijn hebt bevochtigd), hoewel het bewegen van de spelden in de gaatjes ze kan beschadigen, dus voorzichtigheid is geboden.

Als je in plaats daarvan baking soda wilt proberen, kun je dit vervangen door citroenzuur in de teil, hoewel het misschien meer geschikt is voor een periodieke grondige reiniging wanneer zich nog niet al te veel kalk heeft gevormd.

Wat is jouw favoriete methode om kalkaanslag uit de douchekop te verwijderen?

Advertisement