Ontdek hoeveel dingen je kunt doen met eenvoudig bloem!

door Natasja

22 Maart 2022

Ontdek hoeveel dingen je kunt doen met eenvoudig bloem!
Advertisement

Bloem is een van de ingrediënten die het meest in de voorraadkast worden bewaard: of het nu gaat om tarwebloem, ander graanmeel of meel van peulvruchten, het kan op vele manieren van pas komen, zowel in huis als om lekkere dingen in de keuken te maken. Met dit goedkope en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënt kun je lijm maken om net als lijmstiften te gebruiken, maar ook niet-giftige boetseerpasta's, een scrub om de huid zachtjes te scrubben en nog veel meer.

Kijk eens naar de ideeën hieronder om te ontdekken op hoeveel manieren je de bloem dat je nog in je voorraadkast hebt liggen, kunt gebruiken, misschien voordat de gevreesde motten de verpakking komen koloniseren.

Advertisement
Clean My Space/YouTube

Clean My Space/YouTube

  • Het is een uitstekend noodmiddel voor de behandeling van vettige of olieachtige vlekken die sommige stoffen beschadigen: net als bij talkpoeder of baking soda kun je bloem gebruiken (vooral als het tot een fijne korrel is vermalen), om zoveel mogelijk vocht uit die vlekken te absorberen, en dan verder te gaan met de meest geschikte behandelingen, afhankelijk van het geval.
  • Heb je een spel kaarten dat aan elkaar plakt? Doe ze in een zak met twee of drie eetlepels bloem en schud alles goed door elkaar!
Advertisement
  • Voor kinderen is boetseerdeeg een spelletje waarmee ze hun creativiteit en fantasie de vrije loop kunnen laten, maar dit geldt ook voor volwassenen: als je thuis een beetje wilt maken, met natuurlijke ingrediënten en zonder het risico van giftige stoffen, komt bloem goed van pas. Meng in een kom twee eetlepels warm water, een eetlepel plantaardige olie en de voedingskleurstof van je keuze. Meng in een andere kom twee eetlepels bloem met een eetlepel zout. Voeg de droge ingrediënten bij de andere ingrediënten en kneed ze samen tot je een gelijkmatig gekleurd deeg hebt met een kneedbare consistentie. Je zou zelfs glitter kunnen toevoegen!
  • Zelfgemaakte knutselverf: je hebt 400 gram zout nodig, dat je oplost in 400 ml water. Voeg vervolgens 400 gram bloem toe en meng alles door elkaar. Voeg tenslotte de gewenste kleurstof toe. Door de hoeveelheid bloem te verhogen of te verlagen, krijg je meer of minder dichte verven!
  • Zand voor zintuiglijk spel: hiervoor moet je twee kopjes bloem, 70 ml babyolie en een beetje krijt in poedervorm mengen, zodat je, wanneer je alles mengt, een soort licht vochtig zand krijgt. Je kunt het ook kleuren met voedselkleurstof.
  • Anti-stress: vul ballonnen met bloem, bind ze vast met een knoop en teken er desgewenst gezichtjes op met een viltstift!
  • Plakstiften en meer: in een tube lijm die op is, of in een houder met deksel, kun je je eigen "navulling" van lijm gieten. Je moet 130 gram bloem mengen met een snufje zout en dan genoeg water om een hardere pasta te maken als je een plakstift wilt gebruiken, of een beetje romiger voor een lijm die je met een kwastje kunt uitsmeren. Voeg nog meer water toe voor een lijmspray!
  • Een zachte gezichtsscrub: het beste om te gebruiken is kikkererwtenmeel. Je hoeft er maar een beetje van te mengen met een vochtinbrengende gezichtscrème, of het te combineren met de cleanser die je gewoonlijk één keer op je gezicht gebruikt, waarbij je het met ronddraaiende bewegingen inmasseert.
Advertisement