Geperste bloemen: volg deze eenvoudige tips om je favoriete bloemen lang te bewaren

door Natasja

18 Januari 2023

Geperste bloemen: volg deze eenvoudige tips om je favoriete bloemen lang te bewaren
Advertisement

Een felicitatie bos bloemen, het boeket van een belangrijke gelegenheid, soms gewoon een veldbloemetje dat je herinnert aan een bijzonder moment: er zijn zoveel snijbloemen die dagelijks het huis bevolken en waarvan je zou willen dat ze eeuwig of bijna eeuwig zouden duren. Drogen is de eerste optie waaraan we denken, maar gedroogde bloemen verliezen vaak de levendigheid van hun kleuren en worden erg kwetsbaar, zozeer zelfs dat ze bij de geringste luchtverplaatsing uiteenvallen.

Dus wat moet je doen als je een speciale bloemenherinnering wilt bewaren? Er is een techniek die gemakkelijk kan worden uitgevoerd, zelfs met alledaagse voorwerpen, die de schoonheid van de bloemen een lang leven garandeert en het mogelijk maakt ze te gebruiken voor artistieke composities: persen. Laten we samen ontdekken hoe je dat thuis kunt doen.

Advertisement

1. Welke bloemen te gebruiken

Niet alle bloemen zijn geschikt om te persen: bij de keuze ervan moet rekening worden gehouden met bepaalde basisfactoren zoals versheid of vochtigheid. Kies daarom bij voorkeur snijbloemen die nog vers zijn, waarbij je alle reeds verlepte delen verwijdert. Als je wilde bloemen plukt, geef de voorkeur aan bloemen die net gaan bloeien of op het hoogtepunt van de bloei zijn en pluk ze laat in de ochtend, als de nachtdauw helemaal droog is. 

De gemakkelijkste bloemen om te persen zijn die welke van nature plat zijn, zoals madeliefjes, viooltjes of bladeren, maar als je bloemen kiest met duidelijke meeldraden, moet je die zorgvuldig verwijderen om te voorkomen dat het stuifmeel vlekken achterlaat. Dikke bloemen zoals rozen of anjers hebben meer tijd nodig om goed te persen.

Advertisement

2. Materialen

 Voor het persen zijn enkele gemakkelijk verkrijgbare materialen nodig: kranten en keukenpapier, kopieerpapier, onbehandeld tissuepapier, dun karton of enig ander materiaal dat de vochtopname bevordert. Wat het hulpmiddel voor persen betreft, kunnen specifieke houten persen worden gekocht, maar thuispersen kunnen zonder kosten worden nagemaakt.

3. Persen met de magnetron

3. Persen met de magnetron

HGTV Handmade/YouTube

Met persen in de magnetron kun je in korte tijd uitstekende resultaten bereiken, hoewel de bloemblaadjes door de hoge warmte bruin kunnen worden. Om dit te voorkomen, verwarm beetje bij beetje, niet meer dan 30-60 seconden, en wissel af met afkoelen. Als je bijvoorbeeld verschillende sets bloemen moet persen, kun je het verwarmen afwisselen, zodat ze tussen de verschillende stappen tijd hebben om af te koelen. 

Er bestaan specifieke persen voor het persen in de magnetron, maar je kunt thuis gemakkelijk je eigen pers maken. Als je keramische tegels hebt, kun je de bloemen tussen twee vellen keukenpapier leggen, aan elke kant karton toevoegen en ten slotte het geheel tussen twee tegels plaatsen die je met twee elastiekjes bij elkaar houdt. Als je geen tegels hebt, is er een nog eenvoudiger methode: leg de bloemen in twee vellen keukenpapier en leg ze direct op de glasplaat van de magnetron, met daarop een keramische schaal. Programmeer de magnetron op de hoogste vermogensstand en begin met één minuut opwarmen. Controleer aan het einde van elke verwarming en ga telkens 30 seconden door tot de bloemen plat zijn en droog aanvoelen. 

4. Persen met een strijkijzer

Deze methode is ook vrij snel. Bereid de bloemen voor door ze in twee vellen vloeipapier te leggen en ze plat te maken onder een zwaar boek. Neem vervolgens het strijkijzer, dat tot de minimumtemperatuur moet worden verwarmd en zonder water om te voorkomen dat er vocht op de bloemen neerslaat. Druk het strijkijzer 10-15 seconden op het vloeipapier, laat het vervolgens even lang afkoelen en herhaal de handeling. Controleer regelmatig hoe droog de bloemen zijn. De handeling is voltooid wanneer de bloemen plat zijn en droog aanvoelen.

5. Persen met een boek

Het persen met een boek is de meest klassieke thuismethode: wie heeft nog nooit een bloem of blad of misschien een klavertjevier tussen de bladzijden van een boek bewaard? Dit is misschien de eenvoudigste techniek, maar zeker de langste: het duurt twee of drie weken voordat ze volledig droog zijn. Er zijn twee manieren om deze techniek toe te passen. Controleer in beide gevallen de staat van de bloemen na een week en ga door met wekelijkse controles. 

1. Het eenvoudigste is om de bloemen rechtstreeks tussen de bladzijden van een boek te plaatsen en het op een oppervlak te laten rusten onder een gewicht zoals een baksteen of een zeer zwaar ornament of een stapel andere boeken. 
2. De tweede methode is om de bloemen in een krant of kopieerpapier of ook in keukenpapier of tissuepapier te plaatsen alvorens ze tussen de bladzijden van een boek te leggen. Ook hier moet je het boek onder een gewicht laten, maar vergeet niet het vloeipapier te vervangen als het erg nat of beschadigd is.

Welke methode heeft jouw voorkeur om te persen? Heb je al besloten wat je met je geperste bloemen gaat doen?

Advertisement