Avocado's binnenshuis kweken: ontdek nuttige tips om ze in potten te kweken

door Natasja

03 Juni 2022

Avocado's binnenshuis kweken: ontdek nuttige tips om ze in potten te kweken
Advertisement

De vrucht van de avocado, een inheemse plant uit Midden- en Zuid-Amerika, wordt al sinds mensenheugenis gekweekt, en is het laatste decennium het voorwerp geworden van een wereldwijde culinaire passie die onuitputtelijk lijkt te zijn. Dit heeft ertoe geleid dat de avocado ook wordt geteeld in landen die hem eigenlijk niet kenden, en zelfs in de huizen van veel mensen is hij als een exotische plant gekomen die meestal in een pot wordt geteeld.

Als de omstandigheden van zijn natuurlijke habitat niet kunnen worden gegarandeerd, is het altijd aan te bevelen hem in een pot te kweken, zodat hij tijdens de strengste perioden van het jaar tegen de weersomstandigheden kan worden beschermd. Bovendien is het leuk om met de teelt te beginnen vanaf de vrucht die we eten: in het bijzonder vanaf het zaadje dat erin zit!

Advertisement
Commons Wikimedia, Pixabay

Commons Wikimedia, Pixabay

Als je al een avocadoplant hebt (gekocht of uit zaad gekweekt), moet je een aantal richtlijnen volgen:

  • Blootstelling: ze houden niet van te lang direct zonlicht omdat de jonge bladeren gevoelig zijn voor licht. Daarom moet je plaatsen kiezen die licht zijn, maar wel afgeschermd van de zon tijdens de heetste uren van de dag. Dus waar hij 's morgens de felle zon krijgt, is prima. De temperatuur mag niet onder de 4° komen.
  • Grond: moet los zijn, rijk aan voedingsstoffen en goed drainerend. Het is daarom raadzaam altijd een laag van twee tot drie vingers geëxpandeerde klei op de bodem aan te brengen, en vervolgens een goede kwaliteit universele potgrond te verlichten met een beetje turf of zand.
  • Pot: geef de voorkeur aan terracotta potten en niet al te grote potten. Naarmate de plant groeit, worden de potten één of twee maten groter.
  • Water geven: hij houdt niet van waterretentie dus regelmatig water geven, maar alleen als de grond uitdroogt.

Om avocado's uit zaad te kweken:

  1. Ontdoe het zaad van alle pulp
  2. Steek 3 of 4 tandenstokers rondom het zaad op dezelfde hoogte: deze worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het zaad over de opening van een glazen pot hangt die je met water vult.
  3. Vul een glazen pot met water tot op een paar vingers van de rand en plaats de pit met de tandenstokers over de opening: het water moet tot op het onderste derde van de avocado komen, dus pas het niveau aan indien nodig.
  4. Ververs het water ongeveer een keer per week totdat de pit begint te barsten en wortels aan de onderkant en kiemen aan de bovenkant begint te produceren. Onder ideale omstandigheden duurt het een paar weken, maar verlies de hoop niet als het in die tijd niet gebeurt: soms moet je tot twee maanden wachten voordat je groei merkt.
  5. Sommigen raden aan de stengel af te snijden wanneer deze 6 cm hoog is, zodat de wortels sterker worden en de plant aanduwen om eronder nieuwe vegetatie te creëren.
  6. Wanneer de uit het zaad groeiende stengel een lengte van ongeveer 15 centimeter heeft bereikt, kun je hem overbrengen naar een pot die groot genoeg is om de plant met al zijn wortels te herbergen.

Heb je al eens een avocado in huis gekweekt?

Advertisement