Snoeien aan het einde van de winter: hoe doe je dat en welke planten moeten gedaan worden

door Natasja

29 Maart 2022

Snoeien aan het einde van de winter: hoe doe je dat en welke planten moeten gedaan worden
Advertisement

Snoeien is een groene onderhoudsbeurt die meerdere keren per jaar moet worden uitgevoerd, telkens gericht op de juiste planten. Daarom kan in de winter niet elke struik, boom of haag zonder onderscheid worden gesnoeid, maar alleen die welke niet op korte termijn zullen bloeien of vrucht dragen.

Het wegsnoeien van delen van de planten dient om jongere planten te versterken en hen te helpen zich op een evenwichtige manier te ontwikkelen, en voor oudere planten is het een ingreep die de droge en beschadigde delen wegneemt, zodat de plant zich kan concentreren op de groei van al het andere.

Dit in de winter doen, voordat de temperaturen milder worden en de plant uit vegetatieve rust komt, is om een aantal redenen handig: de planten zijn vaak kaler, zodat je beter kunt zien waar je moet ingrijpen; en ze produceren niet te veel sap, zodat er minder uit de wonden zal komen die door elke snede worden veroorzaakt, en de plant zal in staat zijn om sneller zijn 'littekenweefsel' aan te maken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Telkens wanneer je een plant snoeit, op om het even welk ogenblik van het jaar, moet je eerst de beschadigde of zieke delen verwijderen. Kort vervolgens takken die elkaar te veel kruisen in, maar geef de voorkeur aan jongere takken en stop altijd een paar kruisingen of knoppen vanaf de basis. Houd er namelijk altijd rekening mee dat de plant gedwongen zal zijn zijn energie te concentreren op de ontwikkeling van de delen die overblijven, dus grijp alleen in bij die delen die je niet verder wilt laten groeien, maar overdrijf het nooit.

Soms bestaat het risico dat te veel, op de verkeerde plaats of op het verkeerde tijdstip wordt geknipt, waardoor de groei van de plant (en ook de bloei of de vruchtzetting) wordt geremd en in het ergste geval de tak of het hele exemplaar kan afsterven.

Nuttige regels:

    1. Knip dicht bij de knoppen: slechts één centimeter boven de knoppen die je wilt laten zitten, of zelfs twee of drie in het geval van grotere takken. Je moet niet zo knippen dat je de knop beschadigt.
    2. Gebruik altijd tuinscharen, snoeischaren en takkenscharen waarvan de bladen gesteriliseerd zijn: je kunt ze boven een aansteker halen of er alcohol op doen.
    3. Bij het afknippen moet je dit loodrecht op de tak doen, zodat de wond een cirkel wordt en geen ovaal, zodat het blootgestelde deel kleiner is en de tak geen scherpe punt heeft. Op deze manier riskeer je minder infectie.

Welke soorten planten kunnen tijdens de koude winter worden gesnoeid? We zetten er hieronder enkele op een rijtje:

  • Fruitbomen: bv. appel-, peren-, pruimen-, perzik- en kersenbomen (die slechts licht kunnen worden gesnoeid)
  • Hortensia's
  • Paradijsboom (Ailanthus altissima)
  • Essenboom
  • Vlinderstruik
  • Lagoerstroemia
  • Osmanthus
  • Viburnum
  • Taxus
  • Ceder (en coniferen in het algemeen).

Dit is een indicatieve en geen volledige lijst, en in elk geval moet je altijd een deskundige in de buurt raadplegen: het soort plant en het klimaat van het gebied waarin de planten leven, zijn bepalende factoren bij de keuze van het beste moment om te snoeien!

Advertisement