Een stuk zeep voor heel veel schoonmaakbeurten: gebruik de truc van de doek

door Natasja

22 Januari 2023

Een stuk zeep voor heel veel schoonmaakbeurten: gebruik de truc van de doek
Advertisement

We hebben allemaal middelen die we zeker graag gebruiken in de afzonderlijke kamers van het huis: favoriete schoonmaakmiddelen voor de keuken, andere voor de verschillende delen van de douche, en zelfs de verschillende werkbladen, muren of oppervlakken die moeten worden gereinigd, en we veranderen ze naargelang het soort materiaal dat moet worden schoongemaakt. De voorraad schoonmaakmiddelen bevat echter niet altijd alles, en dus komt het voor dat een specifiek middel ontbreekt. Je kunt vaak je toevlucht nemen tot de andere zeep die je thuis hebt als een haalbaar alternatief, maar je kunt ook overwegen een veelzijdiger soort zeep te gebruiken waarmee je veel verschillende oppervlakken en kamers kunt schoonmaken.

Dat doet immers iedereen die besluit Marseillezeep te gebruiken voor tal van schoonmaakwerkzaamheden. Vaak is het advies echter om er vlokken van te maken, zodat je thuis een bepaalde dosis vloeibaar product kunt bereiden door die zeep te combineren met andere ingredi├źnten. Maar wat als je niet genoeg tijd hebt? Er is een snelle en gemakkelijke methode die je bij heel veel verschillende gelegenheden kunt toepassen: de doekjesmethode.

Advertisement
Creativo

Creativo

Zeep in vaste vorm heeft het voordeel dat het lang meegaat, vaak veel minder kost dan vloeibare zeep, en het milieu veel minder belast dan gewone schoonmaakmiddelflessen. Als het ook een hulpbron kan blijken te zijn die in het hele huis kan worden gebruikt, is het echt de moeite waard om te ontdekken hoe de kwaliteiten ervan kunnen worden benut.

Dus, voor alle oppervlakken die je gewoonlijk kunt schoonmaken met een zachte doek en een vloeibaar middel op basis van Marseillezeep, probeert dit: neem een klein stukje zeep, maak de doek nat met zeer heet water (pas op dat je je niet verbrandt), wring het uit en leg dat kleine stukje zeep in het midden van de doek. Vouw het geheel nu dubbel, zodat de zeep stevig tussen de lagen stof zit, en pak de stof precies op de plaats waar de zeep zit. Je hoeft het alleen maar over het schoon te maken oppervlak te wrijven, en het zal automatisch wat schuim produceren. 

Advertisement
Creativo

Creativo

 

Je zou het jezelf wat makkelijker kunnen maken, vooral als de zeepvlok een beetje droog was, door hem te weken met warm water en op de doek te wrijven voordat je hem omwikkelt. Het zal zijn alsof je een spons gedrenkt hebt in het schoonmaakmiddel.

Deze methode werkt ook in alle gevallen waarin je andere vaste zepen van natuurlijke oorsprong wilt gebruiken, zoals Castile, zwarte of groene zeep. Met delicate zepen kun je bijvoorbeeld niet alleen de werkbladen in huis, wastafels en sanitair en badkamertegels wassen, maar ook (met de nodige voorzichtigheid) lederen bekleding, zelfs kunstleer.

Kortom, een gemakkelijk en handig hulpmiddel om te onthouden voor noodgevallen en dat niet alleen!

Advertisement