Glazen fles te recyclen? Ontdek hoe je hem grondig kunt reinigen met eenvoudige methodes

door Natasja

24 Februari 2023

Glazen fles te recyclen? Ontdek hoe je hem grondig kunt reinigen met eenvoudige methodes
Advertisement

Glazen flessen zijn de hoofdrolspelers van heel wat creatieve recyclingwerkzaamheden: welke vorm en kleur ze ook hebben, er zijn eindeloos veel ideeën om ze opnieuw te gebruiken op fantasierijke en decoratieve manieren, zowel in huis als in de tuin. Tegenwoordig gebruiken we bijna nooit water dat in glazen flessen is gekocht: het is waarschijnlijker dat de flessen die we thuis hebben wijn, sterke drank of andere alcoholische dranken bevatten, of misschien koolzuurhoudende dranken, of ook melk. In al deze gevallen kunnen we de flessen niet gewoon omspoelen, en soms verwijdert zelfs een beetje afwasmiddel niet alle resten (vet of suiker), noch de geur van de vloeistof die er eerder in zat.

Dus, om de flessen echt schoon te maken en ze perfect te maken voor een van je recycling werkjes, moet je wat grondiger te werk gaan, en je kunt dit doen door eenvoudige methoden toe te passen.

Creativo

Creativo

Als je borstels met een lange steel hebt die gemakkelijk in de hals van de fles van dienst passen (er zijn er die ook gebruikt worden om droogtrommelfilters schoon te maken), dan heb je een formidabel hulpmiddel waarmee je zelfs met alleen maar heel heet water en een druppel afwasmiddel geweldige resultaten kunt bereiken. Anders kun je je toevlucht nemen tot:

  • Baking soda. Wassen met water en zeep, spoelen met zeer heet water, en als de fles weer leeg is, deze vullen met heet water, twee theelepels baking soda erin gieten, de fles sluiten (of de opening dichthouden met een vinger of je hand) en even goed schudden zodat de baking soda oplost en in de fles trekt. Laat 15 minuten of langer staan (beter als de fles gesloten blijft) en spoel dan af.
  • Witte azijn of citroensap. Gebruik deze altijd na het normaal wassen van de fles. Ook een half glas azijn of het sap van een citroen volstaat, waaraan je voldoende heet water toevoegt om de fles te vullen. Een half uur laten staan en dan goed naspoelen met warm water en laten drogen.
  • Citroenzuur: dit wordt op dezelfde manier gebruikt als baking soda.
  • Als er niet een te sterke geur is, of resten op de bodem die moeilijker te verwijderen zijn, dan kun je de fles direct vullen met heet water tot 3/4 vol, er een eetlepel Marseillezeep en twee eetlepels baking soda in doen, goed schudden om te mengen, dan afmaken met heet water en een half uur laten staan voordat je alles afspoelt.
  • Als je haast hebt kun je ook kokend water proberen, maar wees uiterst voorzichtig bij het inschenken (draag altijd handschoenen) en als je wilt kunt u ook een half glas witte azijn toevoegen.

Met deze eenvoudige, zelfgemaakte methoden heb je superschone flessen die klaar zijn voor hergebruik!

Advertisement