Gezwollen voeten door de warmte? 4 mogelijke oorzaken en 5 manieren om het te verhelpen

door Natasja

13 Juli 2023

Gezwollen voeten door de warmte? 4 mogelijke oorzaken en 5 manieren om het te verhelpen
Advertisement

Er wordt gedacht dat gezwollen voeten een probleem is dat alleen is voorbehouden aan zwangere vrouwen of oudere mensen met bloedsomloopproblemen, maar in werkelijkheid kan hitte dit ongemak bij iedereen veroorzaken. In feite zijn er veel mogelijke oorzaken van dit irritante probleem en daarom zoeken veel mensen naar een mogelijke oplossing als het warm wordt.

De reden waarom de voeten opzwellen bij warm weer heeft te maken met vaatverwijding als gevolg van de temperatuurstijging, als de bloedvaten in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart.

Maar wat zijn de mogelijke oorzaken die je kunt vermijden en de mogelijke middelen tegen dit vervelende ongemak? Dat ontdekken we hieronder.

Advertisement

1. Mogelijke oorzaken

1. Mogelijke oorzaken

s3ttl30urargument/Reddit

Verschillende van onze houdingen kunnen de oorzaak zijn van gezwollen voeten en als we ze leren herkennen, kunnen we ze ook vermijden en het probleem meteen verminderen.

1. Verkeerde houdingen: wie veel staat of zit, vooral met gekruiste benen, kan last hebben van dit probleem, omdat de pompende werking van de bewegende beenspieren, die de opwaartse beweging van vloeistoffen vergemakkelijkt, ontbreekt. Beweeg vaak, neem korte wandelpauzes, til je benen op wanneer dat mogelijk is om de bloedsomloop te stimuleren en sport regelmatig.
2. Hete baden of douches: een te hoge watertemperatuur in bad of onder de douche kan de stagnatie van vloeistoffen verergeren en zo het probleem accentueren. Neem koude douches op je benen en houd het water op een gematigde temperatuur als je in bad of onder de douche gaat.
3. Kleding en schoenen: te strakke kleding en schoenen kunnen de verwijding van de bloedvaten bevorderen. Draag altijd comfortabele kleding en schoenen waarin je je prettig kunt bewegen.
4. Medicatie: sommige behandelingen met medicijnen kunnen ook als bijwerking gezwollen voeten hebben. In dit geval is het advies om met je arts te overleggen zodat jullie samen de therapie kunnen aanpassen om dit probleem te voorkomen.

Advertisement

2. Mogelijke oplossingen

2. Mogelijke oplossingen

Pixabay

Er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om dit probleem te vermijden of te verminderen:

1. Voeding: het eerste dat je moet overwegen is een aanpassing van het voedingspatroon, zodat je meer producten binnenkrijgt die de bloedvaten beschermen, terwijl je producten die je zwaarder maken moet vermijden. In feite is overgewicht een van de oorzaken van gezwollen voeten en als je weer een gezond gewicht krijgt, zullen je benen ook beter aanvoelen. Eet voldoende fruit en groenten, die rijk zijn aan water en vitamines, vermijd te zout en ongezond voedsel en geef de voorkeur aan voedsel dat rijk is aan omega-3, zoals vis, en antioxidanten, zoals tomaten, paprika's, rood fruit en citrusvruchten.
2.Infusies: om de inname van vloeistoffen te verhogen, die helpen bij het bloedsomloop, kun je infusies drinken van rode wijnstok, zwarte bes, peterselie, kersenstengels en hibiscusbloemen, waarvan bekend is dat ze heilzame eigenschappen hebben voor de bloedsomloop.
3. Appelazijn: je kunt een handdoek weken in een mengsel van gelijke delen appelazijn en water en deze om de voeten wikkelen. We laten het 20 minuten zitten en de voeten zullen leeglopen.
4. Voetbaden: een straal koud water die vanaf de onderkant van de voeten omhoog wordt gericht naar de benen zal de veneuze terugstroom bevorderen en daardoor de zwelling verminderen, maar je kunt ook kiezen voor afwisselende voetbaden, 3 minuten in koud water en 1 minuut in warm water tot het resultaat is bereikt, of de voeten weken in lauw water met 60 g Epsomzout, of met salie en rode wijnbladeren, munt en steenzout.
5. Essentiële oliën: tot slot raden we een massage met etherische oliën aan, die je moet vermijden als je zwanger bent, die je bloedsomloop helpen. Je kunt essentiële olie van pepermunt in aloëgel gebruiken, die je voeten een aangenaam fris gevoel geeft, of kamilleolie, die kalmerend werkt bij pijn. Essentiële olie van cipres en mastiek zijn uitstekende ontzwellende middelen, terwijl essentiële olie van cederhout goed draineert.

Welke methode heeft jouw voorkeur?

Advertisement