Vieze barbecueroosters: maak ze weer als nieuw met twee eenvoudige natuurlijke ingrediënten

door Natasja

15 Juli 2023

Vieze barbecueroosters: maak ze weer als nieuw met twee eenvoudige natuurlijke ingrediënten
Advertisement

Er is een heel speciaal plezier in het maken en genieten van gegrild eten: of het nu vlees, vis of groenten zijn, buiten barbecueën is altijd een leuke ervaring, vooral als je het met andere mensen deelt. En wat dacht je van de unieke smaak van gegrild eten? Veel mensen halen hun buitengrill weer tevoorschijn wanneer het weer het toelaat: sommige mensen hebben hun eigen hoekje in de tuin of op het balkon, anderen gebruiken een draagbare barbecue om mee te nemen wanneer de gelegenheid zich voordoet, en er zijn ook barbecues voor op de camping.

Ongeacht het type rooster, ze hebben allemaal hetzelfde probleem na elke bereiding: het ijzer wordt vuil door vet en verkoold voedsel, dat zich als een dikke, vettige laag om het rooster vormt. En als je het niet schoonmaakt, blijft er nog meer vuil aan kleven, of wordt het echt een vervelende klus om het te ontvetten en de korsten eraf te halen. Gelukkig kun je gebruik maken van twee natuurlijke ingrediënten die de taak veel gemakkelijker maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ga gewoon naar de voorraadkast en pak grof zout en witte azijn (wijn of alcohol, maar ook appel- of rijstazijn is goed, omdat de intensere kleur niet erg is). Wapen jezelf ook met een spons, misschien eentje die betere dagen heeft gekend - en het kan ook een schuurspons speciaal voor metaal zijn, want roosters zijn altijd gemaakt om stevig te zijn. Je hebt ook een kom nodig, bij voorkeur van glas of hooguit keramiek, maar geen metaal.

Vul de kom met een glas azijn en vier eetlepels grof zout en roer een beetje. Als je een soort crème hebt verkregen, ben je klaar om die met behulp van de spons op het vuile metaal van de barbecue te smeren. Wrijf krachtig, bedek alles met deze crème en laat vervolgens een half uur verstrijken. Na die tijd kun je het afspoelen met de spons of een doek, en daarna afvegen. Het zal weer zo goed als nieuw zijn!

Als er echter meer hardnekkige resten achterblijven, herhaal de handeling. Nog beter is het om het rooster uit elkaar te halen en te laten weken in een bak met heet of lauw water waarin je een of twee glazen azijn giet (afhankelijk van de grootte van het rooster), en het een paar uur te laten weken. Je zult zien dat het vuil zachter wordt, waardoor je zelfs de moeilijkste plekken eindelijk kunt ontvetten.

Klaar voor de volgende barbecue?

Advertisement