Vaarwel strijkijzer: met slechts één ingrediënt kun je kreuken uit je kleding laten verdwijnen

door Natasja

11 Juli 2023

Vaarwel strijkijzer: met slechts één ingrediënt kun je kreuken uit je kleding laten verdwijnen
Advertisement

Het is moeilijk om iemand te vinden die echt van strijken houdt, ook al zijn er misschien mensen die het niet zo erg vinden als anderen: of het nu warm is of niet, het blijft een nogal vervelende werkje dat je met duizend trucjes probeert aangenamer te maken. Maar het meest effectieve is om minder tijd te besteden aan strijken, of beter nog, om het helemaal niet meer te doen, tenminste voor sommige categorieën kleding.

Een handige truc om zo min mogelijk tijd door te brengen met het strijkijzer in de hand, is een ingrediënt te gebruiken dat ons vaak te hulp schiet bij huishoudelijke klusjes. En er zijn een aantal trucjes die altijd van pas komen in de verschillende fasen van de was. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het ingrediënt dat je meestal in huis hebt, en waarschijnlijk al gebruikt voor vele andere huishoudelijke klusjes, is witte azijn. Er zijn veel mensen die niet zonder kunnen, zelfs niet in de was: het kan aan de was worden toegevoegd, al in de bakje of direct in de trommel. Een half glas zorgt ervoor dat stoffen zachter blijven en vezels uitrekken, zodat ze aan het einde van de was minder kreuken. Veel mensen gebruiken het vooral op huishoudlinnen, zoals lakens of gordijnen, die lastiger te strijken zijn. Het is echter raadzaam om heel voorzichtig te zijn met het soort stoffen dat moet worden gewassen, niet alle stoffen (vooral sommige synthetische stoffen) moeten vaak of helemaal niet in contact komen met azijn.

Witte azijn kan ook worden gebruikt na het wassen, door een spray te maken die je op stoffen kunt spuiten zoals een ant-kreuk spray. Je hebt één deel azijn en drie delen water nodig, spray het erop en laat het dan aan de lucht drogen, waarbij je het eventueel uitrekt om kreuken zoveel mogelijk te voorkomen.

Andere handige trucs om het strijkijzer te vermijden zijn het gebruik van de wasdroger, maar dan met toevoeging van ijs! Als je er namelijk een paar ijsblokjes in doet voor het einde of tijdens een zeer snelle cyclus op hoge temperatuur, creëer je stoom die het grootste deel van de kreuken op stoffen verwijdert! Je kunt jezelf ook helpen met een föhn door de kledingstukken op een plat oppervlak te leggen en de hete luchtstraal eroverheen te laten gaan. Iets om snel te doen als je geen tijd hebt om de strijkplank klaar te zetten!

De stoom van de douche kan ook helpen tijdens het reizen. Hang kleren die een beetje gekreukt zijn voorzichtig op en hou ze in de badkamer als je doucht. Ramen en deur zijn gesloten en de hete stoom helpt je de kleding te strijken. 

Een andere truc die je kunt proberen is de een beetje vochtige handdoek: je legt deze op het gekreukte kledingstuk en drukt het goed aan zodat de diepe kreuken verdwijnen. Daarna hang je het kledingstuk voorzichtig op en laat je het op natuurlijke wijze drogen (of gebruikt een föhn).

Wat is jouw geheim om niet te hoeven strijken?

Advertisement