Rozemarijnalcohol: het eeuwenoude natuurlijke middel met duizend voordelen dat niets kost

door Natasja

23 Juli 2023

Rozemarijnalcohol: het eeuwenoude natuurlijke middel met duizend voordelen dat niets kost
Advertisement

Rozemarijn is een van de meest gebruikte aromatische planten met een onmiskenbare geur en smaak in de keuken, maar het heeft ook vele andere toepassingen in de wereld van kruidenkunde en natuurlijke welzijnsmiddelen. Dit wordt kruidentherapie genoemd, een vorm van oude geneeskunde die de eigenschappen van planten bestudeert om hun therapeutische mogelijkheden te benutten. Rozemarijn is in dit opzicht een zeer belangrijke bron: afkooksels van dit kruid, essentiële olie en zelfs zogenaamde rozemarijnalcohol worden gebruikt.

Het kan gekocht of zelf bereid worden en is op veel manieren nuttig voor uitwendig gebruik. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

De voordelen van rozemarijnalcohol zijn divers: het kan helpen bij de behandeling van de symptomen van koorts, de huid verfrissen en verlichting geven; op dezelfde manier is het een waardevolle bondgenoot tijdens een verkoudheid of griep. Het ontspant de zenuwen, werkt ontsmettend en wordt ook gebruikt bij de behandeling van verstuikingen, gewrichtspijn en lage rugpijn. Het heeft ook een antiseptische werking die van pas komt bij de behandeling van seborroïsche dermatitis en wordt ook vaak gebruikt bij de behandeling van spataderen en het verlichten van vermoeide benen. Het is zelfs handig voor massages!

Allemaal dankzij de combinatie van alcohol en de verzachtende en geneeskrachtige eigenschappen van rozemarijn. Gezien het feit dat het een krachtige plant is, makkelijk te kweken en snelgroeiend, en als je het zelf niet wilt kweken, het makkelijk is om rozemarijn te kopen, is het de moeite waard om te weten hoe je zelf rozemarijnalcohol kunt maken!

Om zelf rozemarijnalcohol te maken, heb je het volgende nodig:

  • een halve liter ethylalcohol (het ontsmettingsmiddel voor medisch gebruik)
  • 3 takjes verse rozemarijn (bij voorkeur net geknipt), elk ongeveer tien centimeter lang

De werkwijze is heel eenvoudig:

1. Open de verpakking alcohol en als je er meer dan één gebruikt, giet alles in een glazen pot die je van tevoren perfect moet hebben gesteriliseerd.
2. Steek de takjes rozemarijn erin en zorg dat ze helemaal onder de alcohol zitten. Zo niet, knip ze dan af zodat elk deel ondergedompeld blijft in de vloeistof.
3. Sluit de fles of pot goed af en laat 2 tot 3 dagen trekken.

Je rozemarijnalcohol is klaar voor gebruik! Het wordt vaak gebruikt om het in de huid te masseren (bijvoorbeeld bij spierpijn), maar pas op dat je het niet in wonden wrijft of in contact laat komen met slijmvliezen, want het is irriterend.

Omdat het een middel is voor gebruik op het lichaam, moet je ervoor zorgen dat je geen allergische reacties krijgt en bij twijfel deskundig medisch advies inwinnen.

Advertisement