Ontdek waarom het goed is om een takje rozemarijn in de oven te leggen: een heel eenvoudig trucje voor in huis

door Natasja

17 April 2023

Ontdek waarom het goed is om een takje rozemarijn in de oven te leggen: een heel eenvoudig trucje voor in huis
Advertisement

Planten kunnen ons op zoveel verschillende manieren helpen, ook in het dagelijks leven. We kennen bijvoorbeeld allemaal de talloze toepassingen van kruiden in de keuken, en een van de meest verspreide en populaire wereldwijd is rozemarijn. Het is een goede en geurige plant die we gebruiken om veel gerechten op smaak te brengen, en het is ook een gemakkelijke plant om te kweken, zeer winterhard en zelfs decoratief.

Rozemarijn is echter nog meer dan dat. Het is namelijk een plant met meerdere heilzame eigenschappen, die daarom op verschillende gebieden van ons leven kunnen worden benut. We weten bijvoorbeeld dat er een essentiële olie uit wordt gewonnen die in veel gevallen nuttig is, ook in huis en voor het eigen welzijn. En juist op basis van een aantal van die heilzame effecten kan je profiteren van rozemarijn, zelfs van een eenvoudig takje dat in de oven wordt gelegd.

Advertisement
Creativo

Creativo

Rozemarijn is een plant met balsamische, antioxiderende, ontstekingsremmende en andere eigenschappen, maar van de voordelen die dankzij de oventruc kunnen worden genoten zijn vooral die welke verband houden met de geur. Rozemarijn staat namelijk bekend om zijn vermogen tot ontspanning, concentratieverbetering en geheugenverbetering. Het verspreiden van de onmiskenbare geur van deze plant in huis helpt je dus om geconcentreerder te blijven bij werk of studie, en in het algemeen bij de manier waarop en de snelheid waarmee je verschillende activiteiten uitvoert. In mindere mate bevordert het ontspanning en verbetert het zelfs de stemming.

Je voordeel doen met rozemarijn is eenvoudig: als je toevallig een vers takje rozemarijn in huis hebt, eentje die je misschien hebt geplukt en niet gebruikt in de keuken, kun je gewoon de hete oven gebruiken.

  • Zet de oven aan op 150°
  • Leg het takje rozemarijn erin
  • Laat de oven 10-15 minuten aanstaan
  • Schakel uit en open de ovendeur

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de restwarmte van wat koken, om te besparen op de energierekening en toch te genieten van de genoemde voordelen.

Dit is niet het enige: door de oven is het takje in kwestie gedroogd. Op dat moment behouden het hout en de bladeren nog enig geur binnenin, en kunnen ze de inhoud worden van vele aromatische zakjes die in kasten, laden en voorraadkasten worden geplaatst. Op deze manier zullen de meubels aangenaam geparfumeerd zijn, en aangezien deze geur voor veel insecten ongewenst is, zal het ook helpen in het geval van ongewenste gasten.

Advertisement