De 12-12-12 methode om overbodige spullen weg te doen en weer orde in huis te scheppen

door Natasja

12 Juli 2023

De 12-12-12 methode om overbodige spullen weg te doen en weer orde in huis te scheppen
Advertisement

Het is lastig om weer orde in huis te scheppen: we vinden het vervelend om een paar spullen weg te doen, of misschien kunnen we niet eens bedenken welke we echt kunnen missen. En dan moeten we echt aan de slag en letterlijk zwoegen. Redenen waarom we het opruimen van elke kamer in huis vaak veel te lang uitstellen.

Er zijn veel trendsettende methodes online te vinden, die voor sommigen een echte doorbraak betekenen: de Fly Lady-methode of 'een verhuizing simuleren' zijn er maar een paar van. Als je op zoek bent naar een andere manier, eentje die misschien zelfs een beetje werkt als een spelletje om met de andere bewoners van het huis te spelen, dan kun je de 12-12-12 methode een kans geven. Hieronder leggen we uit wat het inhoudt.

Advertisement
One-Abbreviations296/Reddit

One-Abbreviations296/Reddit

Het is niet moeilijk, in feite is het theorisch gezien in ieder geval heel gemakkelijk: het is een kwestie van naar elke kamer gaan waar orde geschept moet worden en drie categorieën van voorwerpen maken, die elk met 12 voorwerpen worden gevuld.

  • 12 dingen om weg te gooien
  • 12 dingen om te houden
  • 12 dingen om weg te geven

Dit zijn de regels, die je misschien een beetje kunt aanpassen.

Hoe de spullen te selecteren: er zijn vast spullen in huis die nooit en te nimmer mogen verdwijnen. Of ze nu super nuttig of belangrijk zijn vanuit emotioneel oogpunt, of van grote waarde zijn.... Die worden uitgesloten van het sorteerproces. Sorteren voor het huis ordenen doe je altijd met spullen die je al lang niet meer gebruikt hebt, die misschien een beetje beschadigd zijn en het bewaren niet meer waard zijn.

Roep alle bewoners bij elkaar, zet drie manden in het midden van de kamer, geef aan bij welke categorie ze horen en vul ze!

Dan kan alles wat echt kapot of onherstelbaar is in de eerste categorie terechtkomen, dingen die mogelijk kunnen verdwijnen, maar je om de een of andere reden dierbaar zijn, blijven liggen en alles wat je niet meer nodig hebt maar nog in goede staat is, kan gedoneerd worden.

Als er meer dan 12 voorwerpen in een mand zitten, kun je samen beslissen welke echt door de selectie komen.

Een alternatieve manier zou kunnen zijn om 3 manden, of zakken, te geven aan elk van de bewoners van het huis en een tijdslimiet te stellen waarbinnen ze deze moeten vullen met elk 12 voorwerpen. En zorg natuurlijk voor een prijs voor de winnaar die erin slaagt om te sorteren en op te ruimen!

Muziek, tijdsuitdaging, prijzen: iedereen kan de stimulans vinden die hij of zij verkiest en van een vervelende klus iets leuks maken!

Advertisement