Klein huis: 8 ingenieuze ideeën om de ruimte te optimaliseren en alles netjes te houden

door Natasja

11 Mei 2023

Klein huis: 8 ingenieuze ideeën om de ruimte te optimaliseren en alles netjes te houden
Advertisement

Ruimte optimaliseren bij het wonen in een klein huis is een echte noodzaak als je niet in chaos wilt leven. Ook al heeft wonen in een klein huis ongetwijfeld zijn voordelen, zodra je je huis binnenkomt en beseft hoeveel ruimte je eigenlijk hebt, ben je vast bang dat je niet alles netjes kan organiseren.

Zelfs de meest verborgen of onbereikbare hoekjes benutten, beter gebruik maken van de kasten en lades die je ter beschikking staan en een paar handige hulpmiddelen zijn het geheim om zelfs de kleinste woning altijd perfect opgeruimd te houden. Er zijn ook enkele trucs waarmee je kamers meer diepte kunnen geven en zelfs ruimer kunt doen lijken.

We stellen de volgende 8 vindingrijke trucs voor om ruimte te winnen in een klein huis en alles altijd opgeruimd te houden.

Advertisement

1. Multifunctioneel meubilair

1. Multifunctioneel meubilair

Etsy

Een van de beste manieren om de ruimte in een kleine woning te optimaliseren is deze in te richten met multifunctioneel meubilair: keukens met een spoelbak en bovenkasten die worden afgedekt door een schuifpaneel wanneer ze niet worden gebruikt, klaptafels en bureaus, salontafels uitgerust met laden om alles op te bergen wat elders geen plaats heeft; er zijn zoveel manieren om rommel te verminderen met multifunctioneel meubilair.

Advertisement

2. Ruimte onder de trap

De ruimte onder de trap is meestal een lege en ongebruikte ruimts in huis, maar als er weinig ruimte is, kan het een echte hulpbron worden. Je kunt ze bijvoorbeeld bezetten met planken en gebruiken als boekenkast of opslagruimte, maar ook een praktische studiehoek creëren en alle andere ruimtes daardoor vrij te laten.

3. Verticale ruimte

Door gebruik te maken van verticale ruimte kun je de kamers bevrijden van de rommel van planken, kasten, verzamelingen en voorwerpen waarvan je anders niet weet waar je ze moet opbergen. Verlaagde plafonds, hoge planken en planken boven deuren in elke kamer van het huis zijn dus erg handig.

4. Hangende voorwerpen

In de badkamer en de keuken moet je altijd veel hulpmiddelen en producten opbergen, maar als het huis klein is en de ruimte beperkt, kan dat een probleem zijn. Het kan dan heel nuttig zijn om alle beschikbare muren met metalen rails te benutten om manden en haken op te hangen voor het opbergen van hulpmiddelen en producten.

5. Voorwerpen opnieuw uitvinden

Hergebruik van voorwerpen op een andere manier dan waarvoor ze gemaakt zijn, kan zeer nuttig zijn bij het optimaliseren van de beschikbare ruimte: een oude ladder, bijvoorbeeld, kan worden omgevormd tot een handig en ruimtebesparend wandrek, terwijl een kruidenrek met magnetische deksels gemakkelijk een handige houder kan worden voor kleiner kinderspeelgoed.

Advertisement

6. Hoeken benutten

6. Hoeken benutten

Andrea/Amazon

Met een hoekrek kun je de lege ruimte achter deuren of hoeken van de badkamer of keuken benutten die gewoonlijk ongebruikt blijft. Zo krijg je veel extra opbergruimte en een vrijere vloer.

7. Deurrekjes

7. Deurrekjes

Aury/Jyoti/Amazon

Ook deuren kunnen indien nodig worden omgevormd tot praktische schappen. Rust ze gewoon uit met rekken of houders en je kunt ze eindelijk gebruiken om alles wat je nodig hebt op te bergen.

Advertisement

8. Ruimte onder het bed of de bank

8. Ruimte onder het bed of de bank

Amarilli Settantatre/Amazon

De ruimte onder het bed en de bank is meestal erg groot en ongebruikt. Koop praktische plastic bakken met wieltjes om alle dingen die je minder gebruikt op te bergen, zoals dekens, lakens, schone handdoeken of alle voorwerpen waarvan je niet weet waar ze op te bergen.

Welke trucs heb jij gebruikt om de ruimte te optimaliseren?

Advertisement